Η άσκηση σε μεγάλη ηλικία ενισχύει τη γνωστική λειτουργία
17 Ιανουαρίου 2022, 09:00
Όταν οι ηλικιωμένοι παραμένουν ενεργοί σωματικά, ο εγκέφαλός τους έχει περισσότερες από μια κατηγορία πρωτεϊνών που ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων για τη διατήρηση της υγιούς γνωστικής λειτουργίας. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του San Francisco.
Αυτή η προστατευτική επίδραση βρέθηκε ακόμη και σε άτομα των οποίων οι εγκέφαλοι κατά τη νεκροψία ήταν γεμάτοι με τοξικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία είχαν αποδειχθεί σε ποντίκια, αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθούν στους ανθρώπους.
Η Kaitlin Casaletto, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αυτής, συνεργάστηκε με τον William Honer, MD, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, για να αξιοποιήσει δεδομένα από το Memory and Aging Project στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο. Αυτή η έρευνα παρακολουθούσε τη σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων συμμετεχόντων που συμμετείχαν σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή στο τέλος της ζωής τους, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά τον θάνατό τους για επιστημονική μελέτη.
Οι Honer και Casaletto διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που συνέχισαν να αθλούνται, είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων. Αυτό το αποτέλεσμα συνδυάστηκε με το προηγούμενο εύρημα του Honer ότι οι άνθρωποι που είχαν περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους όταν πέθαιναν ήταν περισσότερο σε θέση να διατηρήσουν την πνευματική διαύγεια και τη γνωστικότητά τους κατά τα τελευταία στάδια της ζωής τους.
Προς έκπληξή τους, δήλωσε ο Honer, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα κυμαίνονταν πέρα από τον ιππόκαμπο, την έδρα της μνήμης του εγκεφάλου, για να συμπεριλάβουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.
«Μπορεί η σωματική δραστηριότητα να ασκεί μια παγκόσμια επίδραση διατήρησης, υποστηρίζοντας και διεγείροντας την υγιή λειτουργία των πρωτεϊνών που διευκολύνουν τη μετάδοση μέσω των συνάψεων σε όλο τον εγκέφαλο», είπε ο Honer.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε: «Σε ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη συναπτική ακεραιότητα, αυτό το ποσοστό νευροτοξικότητας που οδηγεί στη Νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται να έχει εξασθενήσει».
Συνολικά, αυτές οι μελέτες δείχνουν τη δυνητική σημασία της διατήρησης της υγείας των συνάψεων για την υποστήριξη του εγκεφάλου έναντι της Νόσου Αλτσχάιμερ.