Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μέθοδο θεραπείας για άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών
28 Απριλίου 2023, 10:00
Οι συνήθεις θεραπευτικές μέθοδοι για τις διαταραχές χρήσης ουσιών (SUD) περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μια νέα μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι η τακτική άσκηση θα μπορούσε να είναι μια ακόμη τεχνική διαχείρισης που θα ενσωματωθεί στα σχέδια θεραπείας.
Ερευνητές στο Université de Montréal στον Καναδά θέλησαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της άσκησης σε άτομα με SUD αφού αναγνώρισαν τα πιθανά οφέλη αυτής της παρέμβασης. «Εργαζόμουν ως κινησιολόγος σε ένα σπίτι θεραπείας για άτομα με SUD», εξήγησε η Florence Piché, υποψήφια διδάκτωρ στη σωματική δραστηριότητα στο Université de Montréal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Συνειδητοποίησα ότι η σωματική υγεία δεν ελήφθη υπόψη στις θεραπείες τους, αν και η ανάγκη ήταν τεράστια», είπε στο Healthline.
Για την έρευνά τους, η Piché και οι συνεργάτες της εξέτασαν 7 βάσεις δεδομένων επιστημονικής έρευνας για να βρουν μελέτες που είχαν χρησιμοποιήσει τη σωματική δραστηριότητα ως παρέμβαση θεραπείας SUD.
Συνολικά, 43 μελέτες, που παρακολούθησαν 3.135 συμμετέχοντες, πληρούσαν τα κριτήριά τους. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμμετείχαν σε μέτριας έντασης άσκηση για 1 ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, για 13 εβδομάδες. Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα ήταν το τζόκινγκ.
Από αυτές τις μελέτες, 21 διερεύνησαν την επίδραση της άσκησης στη διακοπή ή τη μείωση της χρήσης ουσιών από τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά: το 75% αυτών των μελετών οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπήρξε μείωση ή πλήρης διακοπή της χρήσης ουσιών μεταξύ εκείνων που δραστηριοποιούνταν σωματικά.
Επιπλέον, 12 μελέτες σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μετά την άσκηση. Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις μελέτες που αναλύθηκαν, ανέφεραν βελτιωμένο ύπνο.
Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα τα θετικά αποτελέσματα εάν οι συμμετέχοντες ασκούνταν πιο συχνά ή σε μεγαλύτερη ένταση; «Δεν έχουμε τα δεδομένα για να το απαντήσουμε», είπε η ερευνήτρια. «Ωστόσο, αν κάνω παρέκταση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάθε άτομο έχει διαφορετική θεραπευτική οδό και ότι η «βέλτιστη» δόση του θα είναι επομένως διαφορετική».
Τέλος, δήλωσε ότι «η σωματική δραστηριότητα είναι ένας απλός τρόπος για να ενδυναμωθούν [αυτοί με SUD] ώστε να προσέξουν την υγεία τους και να τη βελτιώσουν».
Tags: Άσκηση, άσκηση και ασθένειες, Ναρκωτικά