Eπιστήμονες επεξεργάζονται τα αποτελέσματα της άσκησης σε μοριακό επίπεδο
14 Μαΐου 2024, 10:00
Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία, είναι γνωστά. Τώρα, νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει ότι η ανταπόκριση του οργανισμού στην άσκηση, είναι πιο περίπλοκη και εκτεταμένη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Σε μελέτη με πειραματόζωα, η ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες , διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα προκαλεί πολλές κυτταρικές και μοριακές αλλαγές και στα 19 όργανα που μελέτησαν στα ζώα.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως το πώς η άσκηση επηρεάζει τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο. Οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε 1 μεμονωμένο όργανο, φύλο ή χρονικό σημείο και περιλαμβάνουν μόνο έναν ή δύο τύπους δεδομένων.
Για να εμβαθύνουν περαιτέρω στη βιολογία της άσκησης, οι επιστήμονες της Κοινοπραξίας Molecular Transducers of Physical Activity Consortium (MoTrPAC) χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνικών στο εργαστήριο για να αναλύσουν τις μοριακές αλλαγές σε αρουραίους καθώς υποβάλλονταν έντονης άσκησης.
Η ομάδα μελέτησε μια σειρά ιστών, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες των αρουραίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε όργανο που εξέτασαν άλλαξε με την άσκηση, βοηθώντας τον οργανισμό να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ανταποκριθεί στο στρες και να ελέγξει τις οδούς που συνδέονται με τη φλεγμονώδη ηπατική νόσο, τις καρδιακές παθήσεις και τον τραυματισμό των ιστών.
Τα δεδομένα παρέχουν πιθανές ενδείξεις για πολλές διαφορετικές καταστάσεις ανθρώπινης υγείας. Για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί το συκώτι γίνεται λιγότερο λιπώδες κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της, θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για να προσαρμόσουν την άσκηση στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ή για να αναπτύξουν θεραπείες που μιμούνται τα αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας για άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες σε ανθρώπους, προκειμένου να παρακολουθηθούν οι μοριακές επιπτώσεις της άσκησης.
Tags: fit, Fitness, Άσκηση, άσκηση και ασθένειες