Διατηρώντας τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση μετά τα 40 μας
17 Φεβρουαρίου 2024, 08:00
Ο πόνος στις αρθρώσεις καθώς μεγαλώνουμε, οφείλεται όλο και περισσότερο στην οστεοαρθρίτιδα, λέει η Zoe Paskins, ρευματολόγος στο Πανεπιστήμιο Keele. «Δεν είναι μόνο το οστό ή ο χόνδρος, είναι οι μύες, οι τένοντες, η επένδυση, οι σύνδεσμοι και το κυκλοφορικό σύστημα». Με τη φθορά, το σώμα ανταποκρίνεται με φλεγμονή. «Συνήθως αυτή η διαδικασία επιδιόρθωσης ενεργοποιείται και μετά ίσως ηρεμεί», λέει, γι' αυτό και ο πόνος στην οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σταθερός – αυτό είναι καλά νέα. «Μπορεί να βελτιωθεί», λέει η Paskins. Η δραστηριότητα έναντι της καθιστικής ζωής, για άλλη μια φορά, είναι το κλειδί, τόσο για την πρόληψη,, όσο και για την αποκατάσταση. «Οι δυνατοί μύες μειώνουν την πίεση (που δέχεται η) άρθρωση. Άρα η δραστηριότητα δεν βλάπτει».
Όπως μεταδίδει το The Guardian, άνδρες και γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων στα 40 τους. Για τις γυναίκες, τα καλά νέα είναι ότι ενισχύοντας τις προπονήσεις βάρους, προσλαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο και αποφεύγοντας την ανεπάρκεια βιταμίνης D το χειμώνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακή απορρόφηση ασβεστίου, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, ο οποίος ελλοχεύει εξαιτίας της εμμηνόπαυσης.
Στη μέση ηλικία είναι συχνό φαινόμενο το να αρχίσουμε ξαφνικά να ασκούμαστε για να αισθανθούμε πιο παραγωγικοί και δραστήριοι, κάτι που συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς. «Οι άνθρωποι είναι συνήθως πολύ καλοί σε αυτήν την αρχική περίοδο των 6 εβδομάδων», λέει ο Matt Todman του Six Physio στο Λονδίνο,. «Αρχίζουν να τρέχουν, πηγαίνουν και χτυπούν μπάλες του τένις ή πηγαίνουν στο γυμναστήριο, μετά ξαφνικά πονάνε οι ώμοι τους ή σφίγγουν, γιατί έχουν κάνει πάρα πολλά, σε πολύ μικρό διάστημα».
Για αυτό, καλό είναι να επιλέγουμε ένα «σταδιακό και συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη, ώστε οι αρθρώσεις σας να το συνηθίσουν και να μην σας δημιουργήσουν προβλήματα».