ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γιαούρτι βοηθάει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

18 Φεβρουαρίου 2025, 07:00

images

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μορφή αποτελεί πάνω από το 10% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων σε μεγάλες ποσότητες και η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ασβέστιο και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Mass General Brigham, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γιαούρτι θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου. (Προσοχή: Δεν αναφέρονται στα επιδόρπια γιαουρτιού αλλά στο αληθινό γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, αφού χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις μελέτες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-up Study, οι οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες από το 1976 και 51.000 άνδρες εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας από το 1986, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν 2 ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού που περιείχε ζωντανά βακτήρια κάθε εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων του παχέος εντέρου που ήταν θετικοί στο Bifidobacterium, ένα στέλεχος βακτηρίων που είναι κοινό στο μικροβίωμα του εντέρου. 

Η Gemma Balmer-Kemp, PhD, Επικεφαλής Έρευνας στο Cancer Research UK's Cancer Grand Challenges, μία από τους χρηματοδότες της μελέτης, δήλωσε ότι:

«Τα ενδογενή βακτηριακά είδη παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή τους στην ανθρώπινη υγεία. Αυτή η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με το πιθανό όφελος του γιαουρτιού (το οποίο περιέχει ζωντανά βακτήρια) στη μείωση του κινδύνου ενός συγκεκριμένου υποτύπου καρκίνου του παχέος εντέρου».

«Ενώ αυτή η μελέτη έδειξε συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και των χαμηλότερων ποσοστών καρκίνου θετικού για Bifidobacterium, απαιτείται περισσότερη δουλειά για να γίνει κατανοητός ο αιτιολογικός ρόλος του Bifidobacterium και οι μηχανισμοί που πιθανώς εμπλέκονται», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα