Τι να τρώνε τα παιδιά για να ανακουφιστούν από τις στομαχικές διαταραχές
25 Ιουνίου 2023, 08:00
Διαχρονικά, αρκετοί παιδίατροι συνιστούν τη δίαιτα BRAT – που περιλαμβάνει μπανάνες, ρύζι, πουρέ μήλου και τοστ – για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε τη σύστασή της στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αφού συνειδητοποίησε ότι η δίαιτα BRAT δεν είχε βασικά θρεπτικά συστατικά –όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος και βιταμίνη Β12–ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να ανακάμψουν.
Αντίθετα, σήμερα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι καλύτερη για την αποκατάσταση από την εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα BRAT. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε όταν έχετε στομαχικές διαταραχές που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι χωρίς καρύκευμα ή πέτσα
Ακόμη και όταν έχετε στομαχικές διαταραχές, οι ειδικοί σάς ενθαρρύνουν να ακολουθείτε μία συνηθισμένη δίαιτα για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να ανακάμψει, όπως η πρωτεΐνη. Πηγές πρωτεϊνών χωρίς καρυκεύματα και χωρίς πέτσα – όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή το ψάρι – είναι εύκολο να αφομοιωθούν και να σας χορτάσουν.
Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά είναι επίσης γεμάτο προβιοτικά που προάγουν τη λειτουργία του εντέρου.
Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι οι προβιοτικές ενώσεις ήταν αποτελεσματικές στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου και τη συχνότητα των κενώσεων και αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Για τις στομαχικές διαταραχές, το γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι καλύτερο από αυτά με πλήρη λιπαρά.
Ενώ υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως τα παραπάνω, καθώς και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων μιας στομαχικής διαταραχής, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία του προβλήματος. Η διαταραχή σας οφειλόταν σε κάποιο γεύμα που δεν σας άρεσε, σε τροφική ευαισθησία ή σε τροφική αλλεργία; Εάν πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της νόσου του Crohn, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή άλλης πεπτικής διαταραχής.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με το έντερο σας είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία τυχόν πεπτικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε.