ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η δίαιτα Χάρβαρντ;

13 Απριλίου 2023, 07:00

images

Εάν η μακροζωία είναι ένας από τους στόχους σας, θα αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να τον πετύχετε. Μία ομάδα ερευνητών προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μελετώντας ανθρώπους που ακολούθησαν 1 από τα 4 διαφορετικά διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής, των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για Αμερικανούς (MyPlate), του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής με βάση τα Φυτά και του Εναλλακτικού Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (γνωστός και ως «Δίαιτα Χάρβαρντ»).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 36χρονης μελέτης. Είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, αναπνευστικών παθήσεων και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, ένα από αυτά τα διατροφικά σχέδια, που αναπτύχθηκε ειδικά για τη μελέτη, έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού: η δίαιτα του Χάρβαρντ.

Η Samantha Coogan - η οποία είναι διευθύντρια προγράμματος του Διδακτικού Προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα - ανέφερε ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ (ή Υγιεινή Διατροφή), είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το MyPlate, το οποίο αναπτύχθηκε από το USDA τον Ιούνιο του 2011.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές:

«Και οι 2 συνιστούν ότι το 1/2 της μερίδας του πιάτου/γεύματος σας πρέπει να αποτελείται από φρούτα/λαχανικά, το 1/4 από δημητριακά ολικής αλέσεως και το 1/4 από πρωτεΐνες», είπε η Coogan. Η διαφορά είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συμβουλεύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό λαχανικών έναντι φρούτων από το MyPlate.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των 2 προτύπων διατροφής, είναι στις συστάσεις τους για λιπαρά και γαλακτοκομικά. Το MyPlate συνιστά μια μερίδα γαλακτοκομικών με κάθε γεύμα, αλλά η δίαιτα του Χάρβαρντ προτείνει να αντικαταστήσετε αυτά τα γαλακτοκομικά με ροφήματα, όπως νερό, καφές ή τσάι.

«Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λόγω του υψηλότερου επιπολασμού της δυσανεξίας στη λακτόζη στις ΗΠΑ», εξήγησε η Coogan. «Επιπλέον, προωθούν την αποφυγή των ζαχαρούχων ποτών γενικά και τον περιορισμό των γαλακτοκομικών ποτών σε 1-2 μερίδες την ημέρα».

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των σχεδίων, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συνιστά μέτριες ποσότητες υγιεινών λιπαρών - με τη μορφή φυτικών ελαίων, όπως ελαιόλαδο, ελαιόλαδο canola, σόγιας, φιστικιού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου - και τονίζει την αποφυγή τρανς λιπαρών.

Η Antonette Hardie, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε ότι υπάρχουν «ένας τόνος πλεονεκτημάτων» που σχετίζονται με τη δίαιτα του Χάρβαρντ. «Μερικά οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης», είπε η Hardie. «Η απώλεια βάρους θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόσθετο όφελος αυτής της δίαιτας»!


Σχετικά Άρθρα