ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η δίαιτα Blue Zones- Το παράδειγμα της Ικαρίας

16 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Οι δίαιτες που εστιάζουν στο τι να τρώτε, αντί στο τι να αποφεύγετε, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η δίαιτα Blue Zones είναι μία από αυτές τις δίαιτες. Ομοίως με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα Blue Zones εστιάζει στα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής συγκεκριμένων περιοχών του κόσμου που ακολουθούν συχνότερα οι μακροβιότεροι και πιο ευτυχισμένοι πληθυσμοί. Αντί να αποκλείει την κατανάλωση υδατανθράκων, η δίαιτα προσθέτει μια αφθονία ποιοτικών υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, πατάτες και άλλα λαχανικά. Οι Μπλε Ζώνες είναι περιοχές με την υψηλότερη συγκέντρωση ανθρώπων που έχουν ζήσει για 100 χρόνια ή περισσότερο. Η ιδέα προέκυψε από την έρευνα του Dan Buettner, ενός εξερευνητή και συνεργάτη του National Geographic.

Ο Buettner και η ομάδα επιστημόνων του, εντόπισαν τις περιοχές που φημίζονται περισσότερο για τη μακροζωία ανά τον κόσμο και μελέτησαν τα κοινά σημεία σε αυτές τις μακρόβιες κοινότητες.

Αυτές είναι οι 5 αυθεντικές Μπλε Ζώνες:

Οκινάουα, Ιαπωνία: Ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας.

Σαρδηνία, Ιταλία: Ορεινό τμήμα ενός ιταλικού νησιού στη Μεσόγειο.

Ικαρία, Ελλάδα: Ένα μικρό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα: Μια χερσόνησος στην ανατολική Κόστα Ρίκα.

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια: Μια χορτοφαγική κοινότητα Αντβεντιστών Έβδομης Ημέρας.

Οι δίαιτες τις οποίες ακολουθούν αυτοί οι πληθυσμοί, «είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και φυτοχημικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, των επιπέδων χοληστερόλης, των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και προάγουν υγιέστερα επίπεδα βάρους», σημειώνει η διατροφολόγος Sharon Palmer, η οποία έχει επισκεφτεί και τις 5 Μπλε Ζώνες και σπούδασε διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα.

Οι άνθρωποι που ζουν στις Μπλε Ζώνες, τείνουν επίσης να μην τρώνε υπερβολικά, κάτι που η Palmer επισημαίνει ότι οδηγεί σε λιγότερη παχυσαρκία. Οι κάτοικοι της Οκινάουα ακολουθούν αυτό που αναφέρεται ως κανόνας του 80% ή «hara hachi bu», σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%.

Περίπου το 95% της διατροφής, είναι φυτική και το 65% των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες, κυρίως όσπρια, αμυλούχες ρίζες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά στις Μπλε Ζώνες περιλαμβάνουν:

Όσπρια.

Ρίζες.

Δημητριακά ολικής αλέσεως.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Ξηροί καρποί.

Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται επίσης στη δίαιτα Blue Zones, αλλά λιγότερο συχνά:

Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο.

Ψάρια και θαλασσινά.

Γαλακτοκομικά.

Αυγά.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δίαιτα και ο τρόπος ζωής των Μπλε Ζωνών, συνδέονται, όχι μόνο με τη μακροζωία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη, άνοιας και παχυσαρκίας.

Σχετικά Άρθρα