Τα εξαιρετικώς επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν σε έξαρση της ψωρίασης
04 Δεκεμβρίου 2024, 10:00
Σύμφωνα με νέα ερευνητική εργασία, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με εξάρσεις ψωρίασης. Η έρευνα, τα στοιχεία της οποίας εξαρτήθηκαν από τα δεδομένα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες μόνοι τους για τη διατροφή και τα συμπτώματα της ψωρίασης, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ενεργών κρουσμάτων ψωρίασης.
Oι ερευνητές άντλησαν τα συμπεράσματά τους από ένα σύνολο δεδομένων από τη μελέτη κοόρτης NutriNet-Santé που διεξήχθη μεταξύ 2021 και 2022 στη Γαλλία. Συμμετείχαν 18.528 συμμετέχοντες στη μελέτη, ηλικίας 62-70 ετών. Από αυτούς, το 74% ήταν γυναίκες και το 26% ήταν άνδρες.
Αφού οι συγγραφείς της επιστολής προσάρμοσαν τα ευρήματά τους για να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συννοσηρότητες, η συσχέτιση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ψωρίασης παρέμεινε ισχυρή με βάση τις αυτοαναφορές.
Η ερευνητική επιστολή αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με την υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για συμμετέχοντες των οποίων οι διαγνώσεις επικυρώθηκαν από δερματολόγους.
Τα δεδομένα υποδεικνύουν, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ότι η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε μια, επιβαρυντική της ψωρίασης, προφλεγμονώδη δράση ξεχωριστή από την προηγουμένως τεκμηριωμένη παρόμοια επίδραση του υψηλού ΔΜΣ.
Μετά από προσαρμογές για την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την κατανάλωση αλκοόλ και τις συννοσηρότητες, τα ευρήματα εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής έχει μια προφλεγμονώδη δράση ξεχωριστή από τον υψηλό ΔΜΣ.
«Όπως σχολιάζουν οι συγγραφείς, απαιτείται περισσότερη έρευνα μεγάλης κλίμακας σε αυτήν την ενδιαφέρουσα περιοχή, κατά προτίμηση με περιπτώσεις ψωρίασης που έχουν επιβεβαιωθεί από δερματολόγο, και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης της υπερβολικής κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε μελλοντικές μελέτες. Πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για κοινές δερματικές παθήσεις», είπε ο Daniel Glass, σύμβουλος δερματολόγος στην The Dermatology Clinic στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.
«Με πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος να επηρεάζεται από το έντερο, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, του μικροβιώματος του εντέρου και των ανοσολογικών πυροδοτήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Η ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου θα μπορούσε να αποκαλύψει μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων επιδεινώνει τη φλεγμονή, προσφέροντας στρατηγικές για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων», κατέληξε η Rachel Day, MD, FAAD, Αντιπρόεδρος του Zest Health στο Menlo Park, Καλιφόρνια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology.