Συναισθηματική υπερφαγία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
30 Ιουλίου 2020, 09:00
Η αναζήτηση της συναισθηματικής υποστήριξη στο...φαγητό, είναι μια πάγια πρακτική ανδρών και γυναικών που οδηγεί σε υπερφαγικά επεισόδια και αύξηση του σωματικού βάρους.
"Είμαι χοντρή, δεν τα καταφέρνω σε τίποτα" είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνει ένα άτομο που αναζητεί τελικά παρηγοριά μέσα στο ψυγείο τρώγοντας μέχρι να πονέσει το στομάχι του ό,τι βρίσκει μέσα σε αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, τα κιλά αυξάνουν μαζί με την χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μία κατάσταση τροφοδοτεί την άλλη!
Οι στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος είναι διάφορες ανάλογα με τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθούμε. Για παράδειγμα, ο ψυχολόγος θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό μας πρόβλημα που δημιουργεί την ανάγκη για συνεχές φαγητό. Ενώ ο διαιτολόγος θα μας ζητήσει να γεμίσουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας με υγιεινά και ολιγοθερμιδικά προϊόντα όπως είναι τα λαχανικά.
Ένας γυμναστής από την πλευρά του, θα μας θυμίσει δεκάδες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσο κινούμαστε, όσο γυμναζόμαστε, τόσο λιγότερο σκεφτόμαστε το φαγητό και τόσο πιο υγιεινές συνήθειες ζωής υιοθετούμε.
Ο καθένας θα επιλέξει τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθεί για βοήθεια ανάλογα την σοβαρότητα του προβλήματός του (όταν είναι χρόνιο και σοβαρό χρειαζόμαστε πιθανώς συνδυασμό ειδικών με πρώτο τον ψυχολόγο), και την διάθεση που έχει να λύσει το πρόβλημά του.
Όπως και να έχει, είναι χρήσιμο καθώς μεγαλώνουμε και οι δείκτες χοληστερίνης και διαβήτη γίνονται όλο και πιο εύκολα επηρεαζόμενοι από την διατροφή μας, να πάρουμε την εντελώς προσωπική, εσωτερική απόφαση ότι αξίζουμε πολλά ως άνθρωποι και προσωπικότητες και ότι οφείλουμε να φροντίσουμε το σώμα και την ψυχή μας.
Tags: Υπερφαγία