Ω3 λιπαρά οξέα από αυγά ρέγγας
19 Φεβρουαρίου 2025, 18:00

Το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία βιοτεχνολογίας, ξεκίνησε ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα για τα πιθανά οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων τα οποία μπορούμε να λάβουμε ειδικά από τα αυγά ψαριών Η εν λόγω μελέτη ονομάστηκε Active Romega και εξετάζει πώς τα αυγά της ρέγγας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το πρόγραμμα Active Romega ασχολείται με τη μελέτη των Ω3 φωσφολιπιδίων και των πρωτεΐνών που εξάγονται από τη ρέγγα, η οποία διαθέτει μοναδικές ιδιότητες σε σύγκριση με άλλα ψάρια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα συμπληρώματα Ω3 -τα οποία περιέχουν υψηλότερα επίπεδα εικοσαπεντανοϊκού οξέος -τα Ω3 από ρέγγα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση δοκοσαεξαενοϊκού οξέος που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
Το DHA και SPM θεωρείται ότι παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, που ξεκινούν από τους μυς και φτάνουν μέχρι το το μεταβολισμό και τη γνωστική δυνατότητα.
Το πρόγραμμα ασχολείται με:
Τον τρόπο που τα Ω3 της ρέγγας επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Τον τρόπο που τα συγκεκριμένα Ω3 μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία μίας υγιούς γήρανσης.
Σύμφωνα με το Δρ Sanjoy Deb, αναπληρωτή καθηγητή Άσκησης και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και επικεφαλής του προγράμματος, τα ιχθυέλαια έχουν ήδη αποδειχθεί σύμμαχοι της υγείας, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες και την υγιή γήρανση. «Με τη συνεργασία μας, θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε τα οφέλη των Ω3 της ρέγγας, παράλληλα με την άσκηση. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που θα εξετάσουμε τον συγκεκριμένο τύπο σε αυτό το πλαίσιο», εξηγεί.
Tags: Λιπαρά ψάρια, Ψάρια, Ω3, Ω3 λιπαρά οξέα