Σταφύλια: Τροφή- χρυσάφι από τα αρχαία χρόνια
30 Αυγούστου 2022, 16:00
"Σύντροφός" μας από τα πανάρχαια χρόνια, το σταφύλι υπερβαίνει τις 6000 ποικιλίες που κατηγοριοποιούνται σε 4 ομάδες. Αυτές που αποδίδουν το βρώσιμο καρπό, εκείνες που γίνονται σταφίδα, άλλες που προορίζονται για κρασί και τις γλυκές ποικιλίες που δίνουν χυμούς. Το θεωρούμε "χρυσή τροφή", αφού όχι μόνο έχει ευρύ φάσμα διατροφικής χρηστικότητας, αλλά κι επειδή πολλά μέρη του φυτού, μελετώνται για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, τις οποίες από τ’ αρχαία χρόνια οι άνθρωποι εφάρμοζαν εμπειρικά.
Γράφει ο Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, SCOPE (ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Διατροφής Αθλητών:
Γενική ανάλυση (στα 100 γραμ. ωμών λευκών σταφυλιών)
Νερό Ενέργεια Πρωτ. Λίπη Υδατ/κες Σάκχαρα Φυτ. ίνες
79,3 ml 63 kcal 0,6 γρ, ίχνη 16,1 γρ. 16,1 γρ 0,9 γρ.
Ιδιότητες
Αντιοξειδωτική: Το κυρίαρχο αντιοξειδωτικό τους είναι οι πολυφαινόλες, με πιο γνωστή τη ρεσβερατρόλη. Υπάρχει κυρίως στις φλοίδες και στους σπόρους των σταφυλιών (περνώντας με τη ζύμωση και στο κρασί όπου αναβαθμίζεται ως προς την απορρόφησή της), αλλά είναι πολύ ευαίσθητη σε οξειδώσεις (ατμοσφαιρικό αέρα), γι’ αυτό και ελαχιστοποιείται στις σταφίδες. Τα φαινολικά οξέα που υπερτερούν είναι το πυδροξυβενζοϊκό και το σαλικυλικό. Οι τανίνες που περιέχονται, εντοπίζονται και γευστικά από το αν υπάρχει στυφή γεύση. Σφύζουν από ανθοκυάνες (κυανιδίνη, δελφινιδίνη, πεονιδίνη, πετουνιδίνη κ.λπ.) και άλλα φλαβονοειδή (κατεχίνη, γαλλοκατεχίνη, επικατεχίνη, κουερσετίνη κ.λπ.). Επίσης έχει 0,18 mg καροτενοειδή με pH 3,3 (κυρίαρχο οξύ το τρυγικό).
Θεραπευτική: Οι πολυφαινόλες τους με πρώτη τη ρεσβερατρόλη, έχουν ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών προστατεύοντας το κυκλοφορικό, τα κύτταρα του δέρματος, ενώ θετικές ενδείξεις υπάρχουν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου (προστάτη, μαστού, παχέος εντέρου κ.λπ.), στην συντηρητική απώλεια βάρους, έχουν αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Με τα συστατικά τους (σταφύλια, σταφίδες και χυμός σταφυλιών), αναζωογονούν αδύναμους και κουρασμένους οργανισμούς και είναι ιδανικά για την φόρτωση ή αποκατάσταση του γλυκογόνου των αθλητών, λόγω της δεξτρόζης (γλυκόζης) τους.
* Διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο μου «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ».
Tags: σταφύλι, σταφύλια, σταφύλια στη διατροφή