ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης D στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

05 Φεβρουαρίου 2025, 09:00

images

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού και μειωμένο μήκος του σώματος των εμβρύων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Penn State Department of Nutritional Sciences.

Η Δρ Celeste Beck, ειδικός Διατροφικών Επιστημών από το Penn State και επικεφαλής στο Heluna Health, και η Alison Gernand, διδακτορική σύμβουλος του Beck και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Penn State, ηγήθηκαν της μελέτης. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition.

«Περισσότερο από το 25% των γυναικών που είναι έγκυες ή θηλάζουν έχουν χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D», είπε η Gernand, εξηγώντας ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει την επίδραση της βιταμίνης D στην σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και την ανάπτυξη του πλακούντα σε έγκυες γυναίκες. «μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στην αρχή της εγκυμοσύνης απαιτούν βιταμίνη D, γι' αυτό πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κατάσταση της βιταμίνης D στην αρχή της εγκυμοσύνης σχετίζεται με τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης».

Οι ερευνήτριες στο Penn State συνεργάστηκαν με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα για να δοκιμάσουν δείγματα αίματος από 351 γυναίκες που συλλέχθηκαν ως μέρος προηγούμενης μελέτης.

Η βιταμίνη D μετρήθηκε σε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol/L) αίματος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, < από 50 nmol/L αντιπροσωπεύουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα για γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D (< από 50 nmol/L) με γυναίκες με αρκετή βιταμίνη D (> ή = 50 nmol/L), δεν βρήκαν στατιστικές διαφορές στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε ένα ευρύτερο φάσμα συγκεντρώσεων βιταμίνης D, διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες με συγκεντρώσεις βιταμίνης D χαμηλότερες από 40 nmol/L κατά το 1ο τρίμηνο είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με γυναίκες με όσες είχαν τουλάχιστον 80 nmol/L.

Παρά τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με χαμηλή κατάσταση βιταμίνης D, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε πολύ χαμηλό αριθμό πρόωρων τοκετών σε αυτή τη μελέτη και συνιστούν τη διεξαγωγή πρόσθετων, μεγαλύτερων μελετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D του 1ου τριμήνου και ορισμένων προτύπων ανάπτυξης του εμβρύου. Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στο μήκος του σώματος του εμβρύου.

«Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η διατροφή στην αρχή της εγκυμοσύνης - και ακόμη και πριν τη σύλληψη - είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Beck. «Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ανάγκη από συμπληρώματα, ανάλογα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Όμως, η υγιεινή διατροφή είναι κρίσιμη για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης ενός εμβρύου. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D – από κοινού με σίδηρο, φυλλικό οξύ και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη - θα πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται υπόψη από μαιευτήρες και γυναίκες από νωρίς για την προώθηση υγιών αποτελεσμάτων τοκετού».



Σχετικά Άρθρα