Πώς οι "λιγούρες" επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και το έμβρυο;
25 Απριλίου 2022, 08:00
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της μέλλουσας μητέρας υφίσταται μια σειρά φυσιολογικών και συμπεριφορικών αλλαγών, για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε θερμίδες, για την ικανοποίηση των λιγούρων, συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.
«Υπάρχουν πολλοί μύθοι και λαϊκές πεποιθήσεις σχετικά με αυτές τις λιγούρες, αν και οι νευρωνικοί μηχανισμοί που τις προκαλούν δεν είναι ευρέως γνωστοί», σημειώνει ο March Claret, λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και επικεφαλής του IDIBAPS Neuronal Control της Ομάδας Μεταβολισμού. Ο Claret ηγείται, μαζί με την ερευνήτρια Roberta Haddad-Tóvolli, μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism και παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τις μεταβολές της νευρωνικής δραστηριότητας που προκαλούν τέτοιου είδους ορμές σε ζωικά μοντέλα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εγκέφαλος των θηλυκών ποντικών υφίσταται αλλαγές στις λειτουργικές συνδέσεις των κυκλωμάτων ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθώς και στα γευστικά και αισθητικοκινητικά κέντρα. Επιπλέον, όπως και οι έγκυες γυναίκες, τα θηλυκά ποντίκια είναι πιο ευαίσθητα στις γλυκές τροφές και αναπτύσσουν συμπεριφορές υπερφαγίας σε τροφές με πολλές θερμίδες.
"Η αλλαγή αυτών των δομών μας έκανε να εξερευνήσουμε το "μεσομεταιχμιακό ντοπαμινεργικό" σύστημα, ένα από τα μονοπάτια μετάδοσης σήματος των ντοπαμινεργικών νευρώνων. Η ντοπαμίνη είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής στις παρακινητικές συμπεριφορές", σημειώνει ο Claret, μέλος του τμήματος Ιατρικής του UB and the Diabetes and Associated, Κέντρο Βιοϊατρικής Δικτύωσης Μεταβολικών Νοσημάτων (CIBERDEM).
Η ομάδα παρατήρησε τα επίπεδα ντοπαμίνης και τη δραστηριότητα του υποδοχέα της, D2R να αυξάνονται στον πυρήνα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο κύκλωμα ανταμοιβής. «Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μια πλήρη αναδιοργάνωση των μεσομυελικών νευρικών κυκλωμάτων μέσω των νευρώνων D2R», σημειώνει ο Haddad-Tóvolli.
Η ομάδα με επικεφαλής τους Claret και Haddad-Tóvolli έδειξε ότι η επίμονη λαχτάρα έχει συνέπειες για τα έμβρυα. Επηρεάζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των νευρικών κυκλωμάτων που ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, άγχος και διατροφικές διαταραχές. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά, καθώς πολλές από τις μελέτες επικεντρώνονται στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι μόνιμες συνήθειες της μητέρας - όπως η παχυσαρκία, ο υποσιτισμός ή το χρόνιο στρες - επηρεάζουν την υγεία του μωρού», καταλήγει ο Claret.
Τα συμπεράσματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των διατροφικών οδηγιών για τις εγκύους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή προγεννητική διατροφή και να αποτραπεί η ανάπτυξη ασθενειών.