Πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν από το μαγείρεμα;
06 Μαρτίου 2020, 10:00
Πολλές νοικοκυρές δεν θέλουν καν να το διαβάσουν αυτό, αλλά εμείς πρέπει να το μεταδώσουμε: Τα κρέατα, ειδικά το κοτόπουλο, έχουν συχνά πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν φεύγουν με το πλύσιμο αλλά μόνο με το μαγείρεμα. Και ως εκ τούτου, πρέπει να μπαίνουν από το χαρτί του κρεοπώλη, κατευθείαν στην κατσαρόλα, το τηγάνι ή το ταψί!
Κι αν για το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι κάποιος ελαστικός, για το κοτόπουλο, οι οδηγίες είναι αυστηρές και απόλυτες: Σε όποια επιφάνεια το ακουμπήσετε ωμό, μετά πρέπει να την πλένετε με χλωρίνη. Το ίδιο ισχύει για το νεροχύτη, τον πάγκο της κουζίνας, το ξύλο τεμαχισμού αλλά και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσατε.
Ας δούμε τι καταφέρνουμε με το πλύσιμο του ωμού κρέατος κάτω από την βρύση του νεροχύτη:
Φεύγουν λίγα βακτήρια, όχι όλα, και πάνε παντού όπου έπεσαν το νερό και οι σταγόνες του. Στα χέρια μας, στην ποδιά μας, στη βρύση, στο νεροχύτη... Και τι καταφέραμε; Διασπείραμε παντού τους μικοοργανισμούς και το κρέας δεν "καθάρισε" αφού δεν είναι δυνατόν να το πλύνουμε με απορρυπαντικό!
Αντίθετα, τα μικρόβια και τα βακτήρια θα καταστραφούν όταν το κρέας μαγειρευτεί. Είτε με το βρασμό, είτε με το ψήσιμο, είτε με το τηγάνισμα, όλα τα παθογόνα πεθαίνουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικοί ασφάλειας τροφίμων αλλά και οι έμπειροι chef ειδικά το κοτόπουλο -που είναι το πιο επικίνδυνο για σαλμονέλα- είναι το μόνο κρέας που το μαγειρεύουν πολύ καλά, μέχρι να μην υπάρχει ίχνος αίματος ακόμα και βαθιά στις αρθρώσεις.
Αν πάλι θέλετε να κάνετε οπωσδήποτε κάποιου είδους "καθάρισμα", επιλέξτε να εφαρμόσετε την μέθοδο που είχαν παλιά για να αφαιρέσουν όλα τα πούπουλα από τα κοτόπουλα και τα λοιπά πτηνά. Έπαιρναν έναν αναπτήρα και έκαιγαν όπου έβλεπαν να υπάρχει κάτι. Το κάψιμο, έχει την ίδια λογική με το μαγείρεμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες "σκοτώνουν" ορατά και ...αόρατα! Το απλό πλύσιμο πάλι, όχι!
ΠΗΓΗ
European Food Safety Authority