ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε σημάδια ότι καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης

26 September 2024, 07:00

images

Δεδομένου ότι οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων καταφέρνουν να συμπεριλάβουν ζάχαρη και γλυκαντικά σχεδόν σε οποιοδήποτε προϊόν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθούμε τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά. Ακολουθούν 5 πιθανά προειδοποιητικά σημάδια υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

1. Αύξηση βάρους και συνεχής πείνα

Δεν είναι μυστικό ότι η ζάχαρη είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κατανάλωση της μπορεί να μας κάνει να κερδίσουμε γρήγορα βάρος: «Αν τρώτε πολύ ζάχαρη, πεινάτε συνεχώς», σημειώνει η Δρ Lela Ahlemann, ειδική στη δερματολογία, τη φλεβολογία, την πρωκτολογία και τη διατροφική ιατρική. «Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν χορταίνει, λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Όταν είσαι πάντα πεινασμένος, καταλήγεις να τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι, κάτι που τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους».

2. Ακμή

«Όταν τρώμε ζάχαρη, όχι μόνο αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης μας, αλλά και μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας 1, ή εν συντομία IGF-1», αναφέρει η Ahlemann. «Μαζί με την ινσουλίνη, ο IGF-1 διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες και την υπερβολική κερατινοποίηση στην περιοχή των σμηγματογόνων αδένων, γι’ αυτό και φράζουν, οδηγώντας σε ακμή και φλεγμονή».

3. Εναλλαγές διάθεσης

«Όταν τρώμε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται γρήγορα, κάτι που οδηγεί σε απελευθέρωση ινσουλίνης, ωστόσο αυτή η απότομη αύξηση είναι συχνά τόσο ισχυρή που το σάκχαρο στο αίμα δεν πέφτει ξανά σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά αντίθετα πέφτει κάτω από την αρχική τιμή. Αυτό ονομάζεται υπογλυκαιμία, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε λιγούρες. Σε μερικούς ανθρώπους, οδηγεί επίσης σε εναλλαγές της διάθεσης και εκνευρισμό», υποστηρίζει η Ahlemann.

4. Φλεγμονή και απίσχναση του ανοσοποιητικού συστήματος

«Κανονικά, η ζάχαρη απορροφάται από τον οργανισμό μέσω του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, εάν η ποσότητα των απλών σακχάρων, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, που καταναλώνουμε υπερβαίνει την ικανότητα του λεπτού μας εντέρου, καταλήγει στο παχύ έντερο», εξηγεί η Ahlemann. Στη συνέχεια γίνεται τροφή για τα βακτήρια που ζουν εκεί: «Η εκλεκτική διατροφή οδηγεί σε πολλαπλασιασμό αυτών των βακτηρίων. Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, μεταφέρουν ενδοτοξίνες στη βακτηριακή τους επιφάνεια, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να φύγουν από το έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε σιωπηλή φλεγμονή, η οποία επιταχύνει τη γήρανση και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα».

5. Επιταχυνόμενη γήρανση

Τέλος, «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί στον σχηματισμό των λεγόμενων AGEs ή τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης», εξηγεί η Ahlemann. «Όταν υπάρχουν πάρα πολλές AGEs, οι ίνες κολλαγόνου μας γίνονται δύσκαμπτες, εύθραυστες και εκφυλίζονται».

Σχετικά Άρθρα