Όσπρια αντί για κρέας; Ίσως αυτό είναι το μέλλον ...
18 Δεκεμβρίου 2024, 16:00
Aναφορά από την Επιτροπή Συμβούλων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το 2025 ανατρέπει παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τις πηγές πρωτεΐνης. Τα στοιχεία από ανασκοπήσεις ερευνών δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέονται με αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Την ίδια ώρα, η διατροφή με περισσότερα ψάρια και θαλασσινά σχετίζεται με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, η νέα σύσταση αναφέρει ότι τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά το κόκκινο κρέας και ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα.
Η αναφορά επισημαίνει τα όσπρια (φακές, φασόλια, αρακάς) είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, χαρίζοντας μια υγιεινή εναλλακτική στους παραδοσιακούς ζωικούς τύπους πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών μάλιστα, συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα ή κόκκινο κρέας, σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.
Τέλος, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, όπως τα όσπρια, και η μείωση των ζωικών προϊόντων βοηθάει και στη μείωση των χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου οι καρδιοπάθειες είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Σύμφωνα με την αναφορά, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα αυτών των ασθενειών.
Η αναφορά τονίζει τη σημασία της αναθεώρησης των διατροφικών οδηγιών, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Επιπλέον, οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αλατιού, καθώς και την αύξηση της κατανάλωσης σπόρων, με στόχο τη βελτίωση της γενικής υγείας. Ωστόσο, οι νέες διατροφικές οδηγίες δεν προτείνουν πλήρη αποχή από τα ζωικά προϊόντα, αλλά ενθαρρύνουν την έμφαση στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης.
Tags: Κόκκινο κρέας, κρέας, Λήψη πρωτεΐνης, όσπρια, Πρωτεΐνες, φυτικές πρωτεΐνες