Όσο πιο επεξεργασμένο το τρόφιμο, τόσο πιο κακή η υγεία της καρδιάς
25 Νοεμβρίου 2019, 06:15
Όσο πιο κοντά στην φύση είναι το τρόφιμο που καταναλώνουμε, τόσο πιο "ευτυχισμένη" κάνουμε την καρδιά μας. Κι όσο πιο επεξεργασμένο και με την επέμβαση ανθρώπινων τεχνικών είναι, τόσο περισσότερο κακό της κάνουμε!
Η διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας, είναι μια περίπλοκη αλλά και ξεκάθαρη διαδικασία. Πρέπει να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε, να κοιμόμαστε, να μην κάνουμε καταχρήσεις τύπου κάπνισμα και αλκοόλ, και να είμαστε όσο τον δυνατόν πιο αδύνατοι. Όλα αυτά μαζί είναι η "συνταγή" για υγιή καρδιά, αν και εφόσον δεν έχουμε κάποια γενετική προδιάθεση που θα μας ακυρώσει την προσπάθεια ή δεν πάθουμε πχ μια ίωση που θα μας οδηγήσει σε περικαρδίτιδα.
Αμερικανοί επιστήμονες μας συστήνουν τώρα να προτιμάμε στο πιάτο μας τροφές φυσικές και ελάχιστα επεξεργασμένες και να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες.
Δηλαδή:
Να τρώμε ωμά φρούτα ( και όχι συσκευασμένες κομπόστες), φρέσκα λαχανικά (και όχι συντηρημένα σε κονσέρβες), φρέσκο κρέας (και όχι αλλαντικά), πατάτες (και όχι έτοιμα τσιπς), γλυκά παρασκευασμένα από εμάς ή ζαχαροπλαστεία (και όχι τυποποιημένες γκοφρέτες).
Η επιλογή του φρέσκου φαγητού καταρχάς μας παρέχει την ευκαιρία να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει. Και σε δεύτερο επίπεδο, γλιτώνουμε από τα κορεσμένα λιπαρά, την ζάχαρη, τα συντηρητικά και άλλες βλαβερές ουσίες που "κρύβονται" στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι όταν το 70% της διατροφής ενός ενήλικα προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε έχει ελάχιστες πιθανότητες να έχει υγιή καρδιά! Και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association) υπερθεματίζει αναφέροντας ότι για να έχουμε καλή καρδιακή υγεία, πρέπει το 60% τουλάχιστον της διατροφής μας να προέρχεται από φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές και οι επεξεργασμένες να καταλαμβάνουν από το 40% και λιγότερο!
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα μελέτησαν από 2011 ως το 2016 τις περιπτώσεις 13.446 ενηλίκων από 20 ετών και άνω καταγράφοντας λεπτομερώς τι έτρωγαν σε ημερήσια βάση αλλά και παρακολουθώντας την καρδιαγγειακή τους κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τους μέτραγαν τακτικά την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερίνης, τα επίπεδα του σακχάρου και το σωματικό τους βάρος.