ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το «διατροφικό θόρυβο»

19 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται το φαγητό. Οι, συχνά ενοχλητικές, αυτές σκέψεις είναι ευρύτερα γνωστές ως «διατροφικός θόρυβος – food noise». Αν και δεν υπάρχει κλινικός ορισμός του όρου, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρονται στο «διατροφικό θόρυβο» ως αυξημένη ή επίμονη εκδήλωση αντιδραστικότητας τροφικής ένδειξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές σκέψεις σχετικά με το φαγητό και δυσκολία προσαρμογής σε ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές.

«Ο διατροφικός θόρυβος είναι μέρος της παθοφυσιολογίας που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην παχυσαρκία, ίσως παρόμοιο με το πώς κατανοούμε κάποιες από τις νευροβιοχημικές αντιξοότητες στις διαταραχές ψυχικής υγείας», είπε στο Healthline ο Karl Nadolsky, DO, κλινικός ενδοκρινολόγος και ειδικός παχυσαρκίας στο Holland Hospital και κλινικός επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 57% των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, βιώνουν συνεχείς και ενοχλητικές σκέψεις για το φαγητό, ωστόσο μόνο το 12% είναι εξοικειωμένοι με τον όρο του «διατροφικού θορύβου».

«Η πλειονότητα των ατόμων με παχυσαρκία, ειδικά εκείνων που έχουν δοκιμάσει διαφορετικές στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας τους, μπορούν να σας πουν ότι ο διατροφικός θόρυβος είναι πραγματικό μέρος της ασθένειάς τους», είπε η Katherine H. Saunders, MD, γιατρός ειδική στην Παχυσαρκία στο Weill Cornell Medicine και συνιδρύτρια της FlyteHealth.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ιατρικής αυτής κατάστασης, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας όπως το GLP-1, λειτουργούν αποτελεσματικά μειώνοντας το διατροφικό θόρυβο, όπως είπε ο Nadolsky.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που τώρα έχουμε μια ποικιλία φαρμάκων στο οπλοστάσιό μας για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με οφέλη στον υποκειμενικό διατροφικό θόρυβο, μαζί με τη χειρουργική επέμβαση», είπε.

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό που εμπεριέχεται σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται κορεσμό, ενώ ενεργοποιεί τους υποδοχείς για την ορμόνη GLP-1, οι οποίοι βρίσκονται σε μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τα κίνητρα και την ανταμοιβή.

Και οι δύο αυτές λειτουργίες μπορεί να εξηγήσουν γιατί αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του διατροφικού θορύβου.

«Θα χαρακτήριζα το διατροφικό θόρυβο ως σύμπτωμα της ασθένειας κάποιου ή ως αποτέλεσμα του σώματος κάποιου που παλεύει με την απώλεια βάρους, επομένως η διαχείριση του διατροφικού θορύβου είναι μέρος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας», δήλωσε η Saunders.

Τέλος, ο Nadolsky συμφώνησε και σημείωσε ότι οι ιατροί θα πρέπει να δείχνουν ενσυναίσθηση προς τους ασθενείς που υποφέρουν από διατροφικό θόρυβο όταν οι τελευταίοι τούς προσεγγίζουν με στόχο την ιατρική περίθαλψη.

Σχετικά Άρθρα