ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι περισσότερες γυναίκες ακολουθούν χαμηλής ποιότητας δίαιτες μετά την εγκυμοσύνη

08 Ιανουαρίου 2025, 09:00

images

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst ανακαλύπτει ότι οι γυναίκες κατά και μετά την εγκυμοσύνη ακολουθούν χαμηλής ποιότητας δίαιτες, γεγονός που αντικατοπτρίζει «την επείγουσα ανάγκη για ευρεία βελτίωσή τους».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition και με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver, αξιολόγησε την ποιότητα της διατροφής στις γυναίκες από την αρχή της εγκυμοσύνης έως και 1 χρόνο μετά τον τοκετό. Λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην εξέταση της ποιότητας της διατροφής στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό στις ίδιες συμμετέχουσες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI) του USDA, ο οποίος βασίζεται σε ομοσπονδιακές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, για να αναπτύξουν μια βαθμολογία ποιότητας διατροφής για τις συμμετέχουσες στη Μελέτη Ιδιοτήτων Εγκυμοσύνης (PEAS). Η συνολική μέση βαθμολογία HEI για τις δίαιτες των συμμετεχουσών στη μελέτη κατατάχθηκε σε μια κλίμακα 0-100 στο 61,6. Η βαθμολογία HEI βασίζεται στην επαρκή κατανάλωση ορισμένων κατηγοριών τροφίμων: 

Φρούτα που τρώγονται με το φλοιό, φρούτα που τρώγονται με το σπόρο τους (π.χ. φράουλες), λαχανικά, χόρτα και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, ολικές πρωτεΐνες, θαλασσινά, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και λιπαρά οξέα - και την κατανάλωση 4 κατηγοριών τροφίμων με μέτρο - επεξεργασμένα δημητριακά, νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.

Μεταξύ των συμμετεχουσών στη μελέτη, οι βαθμολογίες HEI ήταν σταθερές από την αρχή της εγκυμοσύνης έως και 1 χρόνο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν διαφορές στις βαθμολογίες ανάλογα με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, το βάρος, τη διάρκεια του θηλασμού και το κάπνισμα.

Οι δίαιτες των συμμετεχουσών στη μελέτη αξιολογήθηκαν 6 φορές - σε κάθε 3μηνο της εγκυμοσύνης και 2, 6 μήνες και 1 χρόνο μετά τον τοκετό. Συνολικά, σημείωσαν υψηλή βαθμολογία - A+ (100) - στην κατανάλωση αρκετών φρούτων, ολικής πρωτεΐνης και χόρτα και φασόλια. Επιπλέον, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στην πρόσληψη νατρίου και τα κορεσμένα λίπη από ό,τι στα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αντίθετα, σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στην κατανάλωση επαρκών δημητριακών ολικής αλέσεως και λιπαρών οξέων και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Θα νομίζατε ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να τρώνε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακριβώς επειδή είναι έγκυες. Και αυτό ισχύει σε ορισμένους πληθυσμούς», λέει η ανώτερη συγγραφέας Anna Maria Siega-Riz, καθηγήτρια διατροφής, βιοστατιστικής και επιδημιολογίας και κοσμήτορας του UMass Amherst School of Public Health and Health Sciences. «Είδαμε γυναίκες με υψηλότερο εισόδημα να κάνουν δίαιτα υψηλότερης ποιότητας και γυναίκες με χαμηλότερο εισόδημα να ακολουθούν δίαιτα χαμηλότερης ποιότητας».

Το μήνυμα που εκπέμπει η συγκεκριμένη μελέτη είναι το εξής: «Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αλλάξει, να είναι πιο ολοκληρωμένη. Και αυτή τη στιγμή, δεν είναι αυτό το μοντέλο μας», λέει η Siega-Riz. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πάροχοι προγεννητικής φροντίδας πρέπει να κατανοήσουν ότι ακόμα και οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση για να μπορέσουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο».



Σχετικά Άρθρα