Οι νέοι Ιάπωνες στρέφονται στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
05 Αυγούστου 2024, 09:00
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο πραγματοποίησαν μία μελέτη για να ποσοτικοποιήσουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και να διερευνήσουν τη συσχέτισή της με την ποιότητα της διατροφής σε παιδιά και εφήβους της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί στην Ιαπωνία, χωρίς καμία να επικεντρώνεται σε παιδιά και εφήβους, λόγω της δυσκολίας που ενέχει η αξιολόγησή τους.
"Η προηγούμενη έρευνά μας για την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε ενήλικες στην Ιαπωνία, κατέληξε στο ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση συσχετίστηκε αρνητικά με την ποιότητα της διατροφής. Αυτό το σημαντικό εύρημα μας ώθησε να διερευνήσουμε εάν υπάρχουν παρόμοιες συσχετίσεις στις νεότερες γενιές", δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Nana Shinozaki από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Η Shinozaki και η ομάδα της επέλεξαν ένα υπάρχον πλαίσιο διατροφικής ταξινόμησης που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (UNCCH) στις ΗΠΑ για να ταξινομήσει τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και το Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2020 και το Δείκτη για τα θρεπτικά συστατικά 9.3 για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής τους.
Σύμφωνα με την ταξινόμηση UNCCH, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται ως τρόφιμα "με πολλαπλά συστατικά, βιομηχανικά παρασκευασμένα μείγματα επεξεργασμένα στο βαθμό που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμα ως η αρχική φυτική/ζωική πηγή τους."
«Η ομάδα μου και εγώ πραγματοποιήσαμε μια συγχρονική μελέτη, στην οποία πολλοί άνθρωποι αξιολογούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα –[…], για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της συνολικής ποιότητας διατροφής μεταξύ των παιδιών και των εφήβων της Ιαπωνίας. Βρήκαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σχετίζεται με κακή ποιότητα διατροφής σε 1.318 συμμετέχοντες ηλικίας 3-17 ετών».
«Ο καθηγητής Kentaro Murakami (του Πανεπιστημίου του Τόκιο) διαπίστωσε πρόσφατα ότι, σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιαπώνων ενηλίκων, η μέση συνολική βαθμολογία του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, ενός ευρέως αποδεκτού δείκτη ποιότητας διατροφής, ήταν παρόμοια με αυτή των μέσων Αμερικανών. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η ιαπωνική διατροφή δεν είναι τόσο υγιεινή, όσο αναμενόταν», είπε η Shinozaki.
«Όπου κι αν βρίσκεστε, σε ατομικό επίπεδο, η αύξηση της κατανάλωσης μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, θα ήταν χρήσιμη. Σε κοινωνικό επίπεδο, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, πολιτικές και ρυθμίσεις ή διαθεσιμότητα τροφίμων και αλλαγές στην αγορά.
Η προώθηση της μείωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών και στρατηγικών δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη μείωση του επιπολασμού των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή».