Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των οστών
13 Μαρτίου 2021, 09:00
Σε μελέτη από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) της Γερμανίας, προσδιορίστηκε η υγεία των οστών 36 ατόμων που ακολουθούσαν vegan διατροφή καθώς και 36 άλλων (72 άνδρες και γυναίκες) που ακολουθούσαν διατροφή ποικίλλων τροφίμων.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία της μέτρησης εξασθένισης των υπερήχων στο οστό της πτέρνας. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν και πληροφορίες για την ηλικία, το κάπνισμα, τη μόρφωση, τον δείκτη μάζας σώματος, την φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν vegan διατροφή είχαν χαμηλότερες τιμές υπερήχων σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, γεγονός που υποδεικνύει χειρότερη οστική υγεία.
Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, οι ειδικοί του BfR μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα μοτίβο 12 βιοδεικτών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, από 28 παραμέτρους της διατροφής και των οστών στο αίμα και στα ούρα. Όπως αποδείχθηκε, ο συνδυασμός των βιταμινών A και B6, των αμινοξέων λυσίνη και λευκίνη, των ω-λιπαρών οξέων, της σεληνοπρωτεΐνης Ρ, του ιωδίου, της θυρεοειδούς διεγερτικής ορμόνης, του ασβεστίου, του μαγνησίου και της πρωτεΐνης α-Klotho συσχετίστηκαν θετικά με την υγεία των οστών. Αντίθετα, οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις της ορμόνης FGF23 παρατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα υπερήχων σε αυτό το μοτίβο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συνδυασμός αυτών των βιοδεικτών βρισκόταν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις στους vegan, πράγμα που θα μπορούσε να εξηγήσει την χειρότερη οστική υγεία. «Μια vegan διατροφή συχνά θεωρείται υγιεινή. Τα επιστημονικά μας ευρήματα, όμως, υποδεικνύουν ότι η διατροφή αυτή πράγματι επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών», αναφέρει ο πρόεδρος του BfR και καθηγητής Δρ. Andreas Hensel.