ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καφές επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου

02 Δεκεμβρίου 2024, 07:00

images

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που καταναλώνονται παγκοσμίως. Αποτελεί καθημερινό βασικό προϊόν για πολλούς, γνωστό για τα πιθανά πλεονεκτήματα του μεταβολισμού και της υγείας. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι ο καφές μπορεί επίσης να έχει άμεση σχέση με το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Το 2021, ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι, από περισσότερα από 150 τρόφιμα που μελετήθηκαν, το δημοφιλές ρόφημα παρουσίασε την ισχυρότερη σχέση με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, ιδιαίτερα τα επίπεδα Lawsonibacter asaccharolyticus, σε περίπου 1.000 άτομα.

Τώρα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου, μία άλλη ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη διατροφή και τα ιατρικά δεδομένα από περισσότερα από 22.800 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνέκριναν δεδομένα από δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από άτομα που έπιναν καφέ και από άλλα που δεν έπιναν για να εντοπίσουν διαφορές στα βακτήρια του εντέρου τους. Η μελέτη ανέδειξε αρκετούς συσχετισμούς, με τον ισχυρότερο να είναι μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της ύπαρξης L. asaccharolyticus: Όσοι πίνουν καφέ είχαν έως και 8 φορές υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων από όσους δεν πίνουν.

Οι αναλύσεις των μεταβολιτών του αίματος έδειξαν ότι ενώσεις όπως η τριγωνέλλα ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όσους πίνουν καφέ, συσχετιζόμενοι με υψηλότερα επίπεδα L. asaccharolyticus.

Υπήρχε μικρότερη διαφορά στην επίδραση του καφέ στο μικροβίωμα μεταξύ των ατόμων που έπιναν μέτρια ποσότητα και εκείνων που έπιναν μεγαλύτερη ποσότητα και για τρεις από τις κοόρτες η διαφορά δεν ήταν σημαντική. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ πέρα από τη μέτρια κατανάλωση μπορεί να μην έχει ισχυρό αντίκτυπο στο μικροβίωμα.

Ενώ οι ακριβείς επιπτώσεις αυτού του βακτηρίου στην υγεία είναι ακόμα άγνωστες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συνδέονται με τις επιπτώσεις που αποδίδονται στην κατανάλωση καφέ.Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών αυτής της σχέσης και των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Microbiology.


Σχετικά Άρθρα