Ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου
01 Οκτωβρίου 2020, 09:00
Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ καθημερινά σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στη δημοσίευση που έκαναν στο JAMA Oncology.
Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε δεδομένα από μια παρατηρητική μελέτη εντός κλινικής δοκιμής, συμφωνούν μάλιστα με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν μία σύνδεση ανάμεσα στην συχνή κατανάλωση καφέ και βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι από 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για τον καρκίνο, εκείνοι που ανέφεραν ότι έπιναν δύο με τρεις κούπες καφέ την ημέρα ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και είχαν περισσότερο χρόνο πριν την επιδείνωση της ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ. Οι συμμετέχοντες που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ -περισσότερες από τέσσερις κούπες την ημέρα- είχαν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, τα οποία διατηρούνταν τόσο στην περίπτωση του ροφήματος που περιείχε καφεΐνη όσο και σε αυτού που δεν περιείχε.
«Είναι γνωστό πως διάφορες ενώσεις του καφέ έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες που μπορεί να δρουν έναντι του καρκίνου. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου τρίτου σταδίου, αλλά η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικές μορφές της νόσου δεν είχε γίνει γνωστή», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chen Yuan.
«Η εργασία αυτή προστίθεται στον μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας που υποστηρίζει τη σημασία της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Χρειάζονται, πάντως, περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί αν υπάρχει πράγματι μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και ποιες ακριβώς είναι οι ενώσεις του καφέ που ευθύνονται για το όφελος αυτό», καταλήγουν συμπερασματικά οι επιστήμονες.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: Καρκίνος, Καφές, Καφές και υγεία