ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA θα μειώσει το νάτριο σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα κατά 20%

01 September 2024, 08:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έθεσε νέους στόχους για μείωση των επιπέδων νατρίου σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα κατά περίπου 20%, αφού οι προηγούμενες προσπάθειές του για την αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης επιδημίας χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, έδειξαν πρώιμα σημάδια επιτυχίας.

Ο FDA τον Οκτώβριο του 2021 είχε θέσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των επιπέδων νατρίου σε τρόφιμα, από πατατάκια μέχρι χάμπουργκερ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την υπερβολική πρόσληψη αλατιού που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Όπως μεταδίδει το NBC News, o Οργανισμός τώρα θέλει να μειώσει την πρόσληψη νατρίου τα επόμενα 3 χρόνια σε 2.750 χιλιοστόγραμμα την ημέρα κατά μέσο όρο - 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από το 2021, αν και πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο των 2.300 mg.

«H μείωση του νατρίου στα τρόφιμα έχει τη δυνατότητα να είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία σε μια γενιά», δήλωσε ο αναπληρωτής επίτροπος της FDA για τα ανθρώπινα τρόφιμα, Jim Jones.

Οι αλυσίδες φαστ φουντ, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's, Burger King-parent Restaurant Brands και Taco Bell-parent Yum Brands είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν. Ωστόσο, οι εταιρείες δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Τέλος, ο Οργανισμός δήλωσε ότι είχε δει ότι το 40% των κατηγοριών τροφίμων να πετυχαίνει τους στόχους για τον περιορισμό του νατρίου σε πρώτη φάση  - για να μειώσει τα επίπεδα κατά μέσο όρο κατά περίπου 12% - ή ήταν εντός του 10% στο πλαίσιο της επίτευξης αυτών των στόχων.

Σχετικά Άρθρα