ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα από το ESC για την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

03 September 2024, 09:00

images

Η Κλινική Συναινετική Δήλωση της ESC σχετικά με την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της ESC- Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία που διεξήχθη στο Λονδίνο, από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, συνοψίζει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία και την αιτιολογία της παχυσαρκίας, την αλληλεπίδραση μεταξύ της παχυσαρκίας, των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και των καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, αναφέρεται στην κλινική διαχείριση ασθενών με καρδιακή νόσο και παχυσαρκία και στις στρατηγικές απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των επεμβατικών διαδικασιών και των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπό τους στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και στα καρδιακά αποτελέσματα.

Η δήλωση συναίνεσης δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal (EHJ) και στο European Journal of Preventive Cardiology (EJPC).  

Όπως μεταδίδει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, επηρεάζοντας επί του παρόντος περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα. Πέρα από την αναγνώρισή της ως κατάστασης υψηλού κινδύνου που συνδέεται αιτιωδώς με πολλές χρόνιες ασθένειες, η παχυσαρκία είναι κοινώς αποδεκτή ως αυτοτελής ασθένεια, που οδηγεί σε μειωμένη ποιότητα ζωής και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Η δήλωση συναίνεσης τονίζει ότι, τόσο οι γενετικοί, όσο και οι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε περιβαλλοντικούς/κοινωνικούς παράγοντες. Σημειώνει επίσης ότι τα άτομα με παρόμοιο ΔΜΣ, μπορεί να έχουν διαφορετικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Δύο στους τρεις θανάτους από παχυσαρκία σχετίζονται με την καρδιά

«Συγκεκριμένα, το 67,5% των θανάτων που σχετίζονται με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αποδίδονται σε καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Παρά την εκτιμώμενη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και ενός ευρέος φάσματος εκδηλώσεων καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων της αθηροσκληρωτικής νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της θρομβοεμβολικής νόσου, των αρρυθμιών και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, η παχυσαρκία έχει υποτιμηθεί και δεν έχει αντιμετωπιστεί βέλτιστα σε σύγκριση με άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», αναφέρει η καθηγήτρια Emeline Van Craenenbroeck, Συμπρόεδρος της Consensus Statement, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας.

«Αυτή η Συναινετική Δήλωση στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παχυσαρκία ως κύριο παράγοντα κινδύνου και να παρέχει καθοδήγηση για την εφαρμογή τεκμηριωμένων πρακτικών για την πρόληψή της και τη βέλτιστη διαχείρισή της στο πλαίσιο της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου», προσθέτει η καθηγήτρια Eva Prescott- Bispebjerg από το Νοσοκομείο Frederiksberg στη Δανία.

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Το παγκόσμιο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι απίθανο να επιλυθεί με ιατρικές παρεμβάσεις, στον τρόπο ζωής ή άλλες παρεμβάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στα άτομα. 

Η επιδημία του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, που επηρεάζει πλέον περισσότερο από το 60% του πληθυσμού στην Ευρώπη, προκύπτει από αλλαγές στην κοινωνία και στον τρόπο ζωής και μπορεί να τροποποιηθεί μέσω αποτελεσματικών πολιτικών για τη δημόσια υγεία. Η παθητικότητα των κυβερνήσεων καθώς η επιδημία της παχυσαρκίας εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες, είναι αισθητή».

Σχετικά Άρθρα