ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυρίζει μάλλον δυσάρεστα αλλά ωφελεί τα μέγιστα στην υγεία

04 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Tο σκόρδο είναι πλούσια πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C, ενώ παράλληλα περιέχει μικρότερες ποσότητες χαλκού, φωσφόρου και σεληνίου. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το σκόρδο για τη θεραπεία λοιμώξεων ενώ ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την αντιβακτηριδιακή δραστικότητά του το 1858.

Η ουσία αλισίνη θεωρείται ο κύριος λόγος που στο σκόρδο αποδίδονται αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ιδιότητες του σκόρδου έχουν μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες. Για να γίνει πιο δραστική η αλισίνη, καθώς και οι υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου μπορείτε αντί να φάτε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί.

Tο ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει ένα ένζυμο, την αλιινάση, που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών θειούχων ενώσεων με αντικαρκινικές ιδιότητες. Έτσι, αφήνοντας το σκόρδο ψιλοκομμένο για δέκα λεπτά πριν το μαγειρέψουμε επιτρέπουμε στην αλινάση να δράσει προς όφελός μας.

Σχετικά Άρθρα