Μπορούμε να αντισταθούμε στη λιγούρα μας για φαγητό με κάτι άλλο;
29 Αυγούστου 2024, 10:00
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν συχνά λιγούρες για φαγητό κάποιου τύπου. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι βασανιστικό, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι λιγούρες δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιθυμία για κάτι που θα σας ανταμείψει, είπε ο Δρ Rajita Sinha, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven του Connecticut.
«Διαφορετικά πράγματα μπορούν να τις πυροδοτήσουν – μυρωδιές ή οπτικές ενδείξεις, για παράδειγμα», είπε. «Στην περίπτωση του φαγητού, τα αισθητηριακά μας συστήματα ενεργοποιούν τις οδούς κινήτρων ή ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται να βλέπετε το ίδιο το φαγητό, αλλά άνθρωποι, μέρη και πράγματα που σας θυμίζουν ένα τρόφιμο που σας ανταμείβει θα το κάνουν. Αυτό το κίνητρο θα ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σας».
Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να αντισταθείτε στις λιγούρες σας;
Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τη λιγούρα είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό, είπε ο Sinha. «Μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό, να πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να δουλέψετε, έχετε άλλα πράγματα να κάνετε».
Μια άλλη στρατηγική είναι να αγκαλιάσετε το συναίσθημα αλλά να μην προβείτε στην πράξη, μια διαδικασία που ονομάζεται urge surfing. «Παρατηρήστε την παρόρμηση και αναγνωρίστε την. Αν εντοπίζετε την ορμή αλλά δεν κάνετε τίποτα γι' αυτό, η παρόρμηση μειώνεται. Το μέρος του εγκεφάλου που προσθέτει αξία και συνδέεται με το σύστημα λήψης αποφάσεων λαμβάνει επίσης στοιχεία από το γνωστικό σύστημα».
Βέβαια, η αντίσταση στις ορμές είναι πιο δύσκολη για μερικούς ανθρώπους από άλλους. Μια νευρολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity το 2019, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με παχυσαρκία έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο για να ασκήσουν γνωστικό έλεγχο της λαχτάρας όταν τους παρουσίαζαν ερεθίσματα για φαγητό από τους άνδρες χωρίς παχυσαρκία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς τύπους λιγούρας, με τους άνδρες να λαχταρούν συνήθως αλμυρά φαγητά, όπως το κρέας, και τις γυναίκες να λαχταρούν πιο γλυκά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα.
Η μείωση της έκθεσης σε ερεθίσματα τροφίμων μπορεί να βοηθήσει, είπε η Meghan Butryn, καθηγήτρια και αναπληρώτρια επικεφαλής τμήματος στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια.. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον περιορισμό της πρόσβασης σε εξαιρετικά δελεαστικά τρόφιμα που δεν αποτελούν υγιεινό μέρος της διατροφής. «Όσο λιγότερη έκθεση έχετε σε αυτά και όσο πιο σκληρά πρέπει να εργαστείτε για να πάρετε αυτά τα τρόφιμα, όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου θα μειώσουν την επιθυμία σας».
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να μην αγοράζετε αρχικά αυτά τα τρόφιμα, επεσήμανε ο Butryn. «Οι περισσότερες θερμίδες καταναλώνονται στο σπίτι», είπε. «Αν δεν έχετε πρόσβαση στο σπίτι στα φαγητά που λαχταράτε περισσότερο, δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια για να αντισταθείτε».