Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη καρκίνων;
12 Δεκεμβρίου 2024, 07:00
Η φρουκτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, καθώς και σε ορισμένα λαχανικά και το μέλι. Όταν προέρχεται από κάποια φυσική πηγή, όπως ένα μήλο ή οι χουρμάδες, η φρουκτόζη δεν θεωρείται επιβλαβής για την υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, όταν η φρουκτόζη καταναλώνεται μέσω επεξεργασμένων τροφίμων όπως η σόδα και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τότε μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για την υγεία.
Προηγούμενες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρουκτόζης ή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη με αυξημένο κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη ηπατική νόσο, νεφρική νόσο και καρκίνο.
Τώρα, μία νέα έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διατροφική φρουκτόζη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκου σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο καρκινικών όγκων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα ζώα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη.
«Είναι καλά αποδεδειγμένο εδώ και 1 αιώνα ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι εθισμένα στη γλυκόζη», είπε ο Gary Patti, PhD, καθηγητής Χημείας, Γενετικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Αυτό το εκμεταλλευόμαστε συνεχώς. Οι ασθενείς λαμβάνουν μια ραδιενεργή μορφή γλυκόζης που εμφανίζεται στις σαρώσεις PET».
Μετά από ανάλυση, ο Patti και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι το συκώτι μετατρέπει τη φρουκτόζη σε έναν τύπο λιπιδίου που ονομάζεται λυσο-φωσφατιδυλοχολίνες (LPC) που σχετίζεται με τη φλεγμονή.
Όταν τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται, απαιτούν μεγάλη ποσότητα λιπιδίων. Η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας LPCs στην κυκλοφορία του αίματος συμβάλλει στην αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη των όγκων.
«Όταν τρώτε υπερβολική ποσότητα φαγητού, ο οργανισμός σας το μετατρέπει σε λίπος», εξήγησε η Patti. «Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να αποθηκεύει ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα διατροφικής φρουκτόζης προκαλούν παρόμοια διαδικασία. Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λιπίδια. Αυτά τα λιπίδια μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτήσουν τον όγκο».
«Τα καρκινικά κύτταρα είναι μοναδικά […] επειδή διαιρούνται γρήγορα, κάτι που επιτρέπει στους όγκους να μεγαλώνουν», συνέχισε. «Για να χωριστεί ένα καρκινικό κύτταρο στα 2, πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο κυτταρικών περιεχομένων. Αυτό απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία τελικά προέρχονται από τη διατροφή. Είναι επομένως σώφρον να φανταστούμε ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάπτυξης του όγκου».
«Η επιπλοκή είναι ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να σκεφτούμε, όπως πού βρίσκεται ο όγκος, ποια ογκογονίδια έχει, ποια φάρμακα χρησιμοποιεί ο ασθενής, σε ποια διατροφικά συστατικά μετατρέπονται πριν φτάσει στον όγκο, κ.λπ. », πρόσθεσε η Patti. «Η κατανόησή μας για αυτά τα ζητήματα βρίσκεται μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που αρχίζουν να φωτίζουν σημαντικές λεπτομέρειες. Ελπίζω η μελέτη μας να είναι μέρος αυτής της εξίσωσης».
Tags: Καρκίνος, καρκίνος και διατροφή, φρουκτόζη