Μπορεί η κατανάλωση κρέατος να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη;
25 Αυγούστου 2024, 08:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προειδοποιούν ότι η κατανάλωση «1 σάντουιτς με ζαμπόν την ημέρα» αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 - αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Mία μελέτη σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους από 20 διαφορετικές χώρες βρήκε μια σχέση του διαβήτη τύπου 2 τόσο με τα κόκκινα όσο και με τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως η μπριζόλα, το μπέικον και τα λουκάνικα. Στη μελέτη, δύο χοντρές φέτες ζαμπόν την ημέρα (50 γραμμάρια) ή μια μικρή (100 γραμμάρια) μπριζόλα φάνηκε να αυξάνουν το σχετικό κίνδυνο. Τα ευρήματα γύρω από το κοτόπουλο και εν γένει το λευκό κρέας ήταν λιγότερο σαφή.
Το NHS ήδη συμβουλεύει τους ανθρώπους που τρώνε περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα να τα μειώσουν στα 70 γραμμάρια, επειδή οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία κινδύνου με το κάπνισμα και τον αμίαντο.
Και ενώ το κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, μερικές φορές περιέχει επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Η έρευνα, στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology, έχει έναν αναπόφευκτο περιορισμό - δεν μπορεί να αποδείξει ότι το κρέας προκαλεί διαβήτη, επειδή είναι αδύνατο να παραβλεφθούν πλήρως όλοι οι άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως άλλα τρόφιμα που κατανάλωναν τα άτομα στη μελέτη και ο τρόπος ζωής τους.
Ο Δρ Duane Mellor, μέλος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης, είπε: «Οι συγγραφείς προσπάθησαν να ελέγξουν άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου σωματικού βάρους, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της χαμηλής πρόσληψης λαχανικών».
Επιπλέον, έλειπαν ορισμένα δεδομένα για την επίδραση του οικογενειακού ιστορικού και της περιφέρειας της μέσης, που μπορεί να συσχετιστούν με τον διαβήτη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι σίγουροι για τη σχέση που βρήκαν.
Μελέτες όπως αυτή πρέπει να βασίζονται στο ότι οι συμμετέχοντες είναι ειλικρινείς και θυμούνται με ακρίβεια τι τρώνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ευρήματα πρέπει να απορριφθούν πλήρως. Αντίθετα, έρχονται να προστεθούν στα αυξανόμενα στοιχεία για το ποια τρόφιμα - και πόσα - μπορεί να είναι ωφέλιμα ή βλαπτικά.
Ο καθηγητής Naveed Sattar, ειδικός στην καρδιομεταβολική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη η οποία, παρά την αναπόφευκτη παρατηρητική φύση των αποδεικτικών στοιχείων, έχει γίνει πολύ καλά.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο περιορισμός κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος στις δίαιτες μπορεί όχι μόνο να προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό αλλά και από διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αυξάνεται παγκοσμίως».