Μελέτη αποδεικνύει ότι τα μπαχαρικά ευνοούν την καλή υγεία
18 Αυγούστου 2020, 09:00
Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Penn State, έδειξαν ότι η προσθήκη έξι γραμμαρίων ενός συγκεκριμένου μείγματος μπαχαρικών σε γεύματα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες, μείωσε τη φλεγμονή σε όσους τα κατανάλωσαν.
Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς είναι τα βασικά συστατικά αυτού του μείγματος!
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών και σακχάρων προκαλούν στιγμιαία φλεγμονή στα αγγεία. Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, μας δείχνει τώρα ένα νέο "δρόμο" για να αποφύγουμε τα προβλήματα στην υγεία μας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα βασιλικού, δάφνης, μαύρου πιπεριού, κανέλας, κόλιανδρου, κύμινου, τζίντζερ, ρίγανης, μαϊντανού, κόκκινης πιπεριάς, δεντρολίβανου, θυμαριού και κουρκουμά για να διαπιστώσουν αν μπορεί να εξασφαλίσει οφέλη για την υγεία.
Συμμετείχαν δώδεκα παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άνδρες ηλικίας 40 έως 65 ετών, με τουλάχιστον έναν παράγοντα αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (πχ διαβήτη) και τους δόθηκαν τυχαία τρία γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες, ένα χωρίς μπαχαρικά και δύο με την προσθήκη του παραπάνω μείγματος μπαχαρικών κατά δύο και έξι γραμμάρια.
Ανά μία ώρα επί τέσσερις ώρες πριν και μετά το γεύμα, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των κυτοκινών μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα έξι γραμμάρια μπαχαρικών, ενός ή δύο κουταλιών του γλυκού όπως εξήγησε η Δρ Rogers.
Και παρότι δεν διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ποια ήταν τα συγκεκριμένα μπαχαρικά που μείωσαν τις κυτοκίνες, ούτε και ο ακριβής μηχανισμός με το οποίο το πέτυχαν, η επικεφαλής ερευνήτρια απόδωσε το αποτέλεσμα στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μπαχαρικών. Εξάλλου, αναφέρθηκε σε μια δεύτερη μελέτη των ερευνητών Kris-Etherton and Kristina Petersen από το ίδιο πανεπιστήμιο, η οποία έδειξε ότι τα έξι γραμμάρια του συγκεκριμένου μείγματος μπαχαρικών οδήγησαν σε μικρότερη μεταγευματική μείωση της αγγειοδιαστολής, ενός παράγοντα εκτίμησης της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων.