ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με αυτά τα 5 κριτήρια αξιολογούμε εάν η διατροφή μας είναι υγιεινή

19 Νοεμβρίου 2024, 07:00

images

Η διατροφή μας είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για την υγεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει πολλές διαφορετικές δίαιτες, όπως μεσογειακές δίαιτες, η δίαιτα MIND και η δίαιτα DASH,  ως «υγιεινές», υποδηλώνοντας ότι αποφέρουν οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού, του μεταβολισμού και του εγκεφάλου. Αλλά τι κοινά έχουν αυτές δίαιτες και τι κάνει ένα διατροφικό πρόγραμμα «υγιεινό»;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε συνεργασία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προσφέρει μια επισκόπηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, ποιες είναι οι καλύτερες πηγές για αυτά τα θρεπτικά συστατικά, πόσες θερμίδες πρέπει να περιλαμβάνει καθένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφύγει κανείς, επισημαίνοντας 5 βασικά σημεία:

1. Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή;

Στην πρόσφατη δήλωση του ΠΟΥ και του FAO, σημειώνεται ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διατροφής ενός ατόμου, εξηγώντας ότι «παρέχουν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων και όχι περισσότερο από το 75% των ημερήσιων θερμίδων.

2. Ποια είδη λιπών πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας;

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, στους ενήλικες, το 15-30% των ημερήσιων θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από λίπη, κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα.

3. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πρωτεΐνες;

«Οι πρωτεΐνες παρέχουν τα δομικά στοιχεία για πολλά από τα δομικά στοιχεία του σώματος, όπως οι μύες, καθώς και λειτουργικά μόρια όπως οι ορμόνες και τα ένζυμα», αναφέρει η δήλωση.

Οι Οργανισμοί συμβουλεύουν ότι το 10-15% των ημερήσιων θερμίδων, πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες και ότι αυτές μπορούν να ληφθούν από ένα μείγμα ζωικών και φυτικών πηγών. Ωστόσο, οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία των ενηλίκων.

4. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Πώς τα αποφεύγουμε;

Η υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έχει συνδεθεί με επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και εγκεφαλικού και δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας.

Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ και ο FAO συμβουλεύουν να μην καταναλώνετε αυτά τα είδη τροφίμων. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν πλήρως με αυτήν την αξιολόγηση, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

5. Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας;

Τέλος, στην κοινή δήλωση ΠΟΥ και FAO επισημαίνεται ότι το κόκκινο κρέας, όπως το χοιρινό και το βόειο κρέας, αν και αποτελούν δημοφιλείς επιλογές, μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας συμβάλλει στον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων τύπων καρκίνου, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα και μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στην άνοια.

Σχετικά Άρθρα