Μαγνητική ως «κλειδί» κατανόησης του αντίκτυπου της δίαιτας χωρίς γλουτένη στην κοιλιοκάκη
09 Δεκεμβρίου 2024, 07:00
Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 άτομο στα 100 στο γενικό πληθυσμό. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, η οποία εντοπίζεται στα ζυμαρικά και το ψωμί, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά με φλεγμονή και καταστρέφει τον ιστό του εντέρου, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Η μόνη θεραπεία είναι η τήρηση δίαιτας χωρίς γλουτένη, η οποία βοηθά στην ανάκτηση του εντερικού ιστού, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί σε πολλούς ασθενείς γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ο Luca Marciani, καθηγητής γαστρεντερικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ηγήθηκε νέας σχετικής μελέτης. Όπως σημειώνει «παρά το γεγονός ότι είναι μια κοινή χρόνια πάθηση, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τη βασική φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και πώς η θεραπεία δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να το αλλάξει περαιτέρω. Ξεκινήσαμε τη μελέτη MARCO για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία μαζί με ανάλυση μικροβιώματος του εντέρου για να μας δώσουν νέες ιδέες για το πώς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη επηρεάζει τα άτομα με κοιλιοκάκη».
Η ομάδα παρακολούθησε 36 άτομα που είχαν μόλις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και 36 υγιείς εθελοντές για να συμμετάσχουν στη μελέτη. Έγινε μαγνητική τομογραφία για να απεικονιστεί το έντερό τους, μαζί με δείγματα αίματος και κοπράνων. Στη συνέχεια, οι ασθενείς ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη για ένα έτος και επέστρεψαν για να επαναλάβουν τη διαδικασία.
Οι υγιείς συμμετέχοντες επέστρεψαν επίσης 1 χρόνο αργότερα και επανέλαβαν τη μελέτη, αλλά δεν ακολούθησαν καμία θεραπεία.
Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς με κοιλιοκάκη είχαν περισσότερα συμπτώματα, περισσότερα υγρά στο λεπτό έντερο και ότι η μεταφορά της τροφής στο έντερο ήταν πιο αργή από ό,τι στους υγιείς συμμετέχοντες.
Η μικροχλωρίδα (τα «μικροβιώματα» που ζουν στο παχύ έντερο) των ασθενών παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το E.coli. Μετά από 1 χρόνο δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα συμπτώματα και τα επίπεδα των εξετάσεων βελτιώθηκαν στους ασθενείς, αλλά χωρίς να επανέλθουν στις φυσιολογικές τιμές.
Αντίθετα, η δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε ορισμένα από τα «καλά βακτήρια» στη μικροχλωρίδα, όπως τα Bifidobacteria που σχετίζονται με τη μειωμένη πρόσληψη αμύλου και θρεπτικών συστατικών σιταριού, λόγω της διαφορετικής διατροφής.
Ο Δρ Frederick Warren από το Ινστιτούτο Quadram δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής και καινοτόμου ερευνητικής συνεργασίας που συνδυάζει τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης και ανάλυση μικροβιώματος του εντέρου.
Παρέχουμε σημαντικές πληροφορίες που ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που μπορεί να εντοπίσουν νέες προσεγγίσεις για την ανακούφιση μακροχρόνια συμπτώματα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη».