ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιπαρά ψάρια για πιο υγιή καρδιά και όχι μόνο...

25 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 36% . Ως εκ τούτου, σαρδέλα, κολιός, σκουμπρί, ζαργάνα και σολομός, πρέπει να είναι στις πρώτες επιλογές για τα καλοκαιρινά τραπέζια.

Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ψάρια, έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) που ωφελεί τα αγγεία και την καρδιά. Επίσης, τα Ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, έδειξε εξάλλου ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στη μείωση των αρρυθμιών, και ειδικά της κολπικής μαρμαρυγής που απασχολεί πολλούς ηλικιωμένους. 

Με λίγα λόγια, η κατανάλωση δύο τουλάχιστον μερίδων λιπαρού ψαριού μέσα στην εβδομάδα -αν όχι πιο συχνά- είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα βρίσκουμε σε αφθονία. Τα ψάρια γενικά είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για την καρδιά, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύσει από καρδιακές αρρυθμίες και φλεγμονές. 

Δεν είναι τυχαίο που αποτελούν βασικό συστατικό της περίφημης μεσογειακής διατροφής που θεωρείται παγκοσμίως από τα αρτιότερα διατροφικά πρότυπα για τον άνθρωπο.

Σχετικά Άρθρα