ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κετογονική διατροφή κατά της Νόσου Αλτσχάϊμερ; Ίσως!

25 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Επιστημονική ανασκόπηση του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Μπόγδανο, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έφερε νέα δεδομένα στο προσκήνιο σχετικά με τη Νόσο Αλτσχάϊμερ. 

Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς με ήπια γνωσιακή διαταραχή εμφανίζουν σημαντική βελτίωσημετά από βραχεία ή μακράς διάρκειας κετογονική θεραπεία. Συγκεκριμένα, η γνωσιακή ικανότητα και η μνήμη των ασθενών βελτιωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα κετονών ορού αίματος. Στους ασθενείς με γονότυπο που υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ (APOE4), η βελτίωση φάνηκε ότι ήταν μικρότερης κλίμακας, ενώ επιτεύχθηκε με μεγαλύτερης διάρκειας κετογονική παρέμβαση συγκριτικά με τους ασθενείς που στερούνταν το γονίδιο APOE4.

Τα δεδομένα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μία «φυσική» θεραπεία στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω της κετογονικής διατροφής/θεραπείας. Λόγω των περιορισμών της κετογονικής διατροφής όμως, η θεραπεία πρέπει πάντα να επιτηρείται από ειδικούς (νευρολόγους και διατροφολόγους) ώστε να περιορίζονται οι ανεπιθύμητες εκβάσεις. Ήδη, η κετογονική θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας σε παιδιατρικούς ασθενείς εδώ και 70 περίπου χρόνια.

Να αναφέρουμε ότι μία τέτοια διατροφή περιέχει πολλά ζωικά και λιγότερους υδατάνθρακες και χρησιμοποιείται κατά κόρον για γρήγορη απώλεια κιλών. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και για τον λόγο αυτό πρέπει το άτομο να παρακολουθείται από γιατρό ή ειδικό διαιτολόγο- διατροφολόγο.

Πάντως η μελέτη των Ελλήνων ερευνητών έγινε αποδεκτή με ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ιατρικής ενημέρωσης και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα