Κετογονική δίαιτα, μεσογειακή διατροφή και διαλείπουσα νηστεία προάγουν την υγεία
11 September 2024, 07:00
Νέα επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξετάζει πώς η διατροφή επηρεάζει τη γήρανση, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της στη συμβολή, τόσο στη μακροζωία, όσο και στην υγεία εν γένει. Ειδικότερα, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, ο μέσος όρος ηλικίας και ο γηράσκων πληθυσμός, αυξάνονται διαρκώς. Ωστόσο, περισσότερα χρόνια ζωής δεν σημαίνουν απαραίτητα και περισσότερα χρόνια καλής υγείας. Επομένως, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί το λεγόμενο «Healthspan» που είναι η περίοδος ζωής που περνάμε με καλή υγεία, χωρίς χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία.
Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, ερευνητές στη Ρουμανία ανασκόπησαν διάφορες μελέτες για να προσδιορίσουν πώς 4 συγκεκριμένες δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν την υγιή γήρανση, αναλύοντας τον αντίκτυπό τους στις μοριακές οδούς στο σώμα. Αυτές οι δίαιτες περιλάμβαναν: Θερμιδικό περιορισμό, διαλείπουσα νηστεία, μεσογειακή διατροφή και κετογονική δίαιτα. Οι ερευνητές επέλεξαν αυτές τις δίαιτες για τη σημαντική παρουσία τους στην τρέχουσα έρευνα και τις ποικίλες μεθόδους τους για την υποστήριξη της υγείας και της μακροζωίας.
Ως ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής, η ομάδα αναζήτησε ευρέως μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση αυτών των διατροφών στη μακροζωία και τη διάρκεια της υγείας σε μικροοργανισμούς, ζωικά μοντέλα ή ανθρώπους.
Η έρευνά τους περιελάμβανε την εξέταση βάσεων δεδομένων όπως το PubMed, το Scopus και το Web of Science. Απέκλεισαν μελέτες που δεν ήταν στα αγγλικά ή δεν είχαν δημοσιευθεί πριν από το 2000, εκτός εάν θεωρούνταν «θεμελιώδεις».
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτά τα διατροφικά πρότυπα, μπορεί να υποστηρίξουν την υγιή γήρανση, επηρεάζοντας κρίσιμες οδούς στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κυτταρική υγεία, τη φλεγμονή και τη μεταβολική ρύθμιση.
Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τα ευρήματα από τις αναθεωρημένες μελέτες, υπογραμμίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάθε διατροφικό πρότυπο στην προώθηση της διάρκειας της υγείας.
Να σημειώσουμε πάντως ότι ειδικά η κετογονική δίαιτα, έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μεσογειακή διότι η μεν πρώτη απαιτεί υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, η δε δεύτερη επικεντρώνεται βασικά στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια) και περιλαμβάνει τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε μικρότερο ποσοστό. Ίσως και σε αυτή την περίπτωση, παν μέτρον άριστον!