Κατανάλωση καρυδιών και διαιτητική πρόσληψη ολικών πολυφαινολών
08 Μαρτίου 2023, 09:00
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ερευνητές πραγματοποίησαν δευτερογενείς αναλύσεις των δεδομένων της μελέτης Walnuts and Healthy Aging (WAHA), μίας προοπτικής, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής δύο ετών που διεξήχθη μεταξύ ηλικιωμένων 63 έως 79 ετών του Loma Linda University στην Καλιφόρνια. Η κύρια μελέτη εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών 30 έως 60 γραμμαρίων ημερησίως στα αποτελέσματα της γήρανσης σε σύγκριση με μια συνηθισμένη δίαιτα χωρίς καρύδια. Στις δευτερογενείς αναλύσεις, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων διατροφής με καρύδια στο 15% της συνολικής ενέργειας, δηλαδή την κατανάλωση 30 έως 60 γραμμαρίων καρυδιών κάθε μέρα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχικά τις θρεπτικές ουσίες, χρησιμοποιώντας το Nutrition Data System for Research, για το οποίο εκπαιδευμένοι ερευνητές-διαιτολόγοι έλαβαν δεδομένα 24 ωρών μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών ή συνεντεύξεων από όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, διεξήγαγαν αυτές τις συνεντεύξεις για 2 χρόνια σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να καταγράψουν τις εποχιακές διακυμάνσεις της πρόσληψης τροφής, κατά τα οποία συνέλεξαν δεδομένα για τα τρόφιμα, τα ποτά και τα συμπληρώματα διατροφής που κατανάλωσαν αυτά τα άτομα τις τελευταίες 24 ώρες.
Επιπλέον, η ομάδα χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων Phenol-Explorer για να υπολογίσει την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των καταναλωθέντων τροφίμων και ποτών από δεδομένα διατροφικής ανάκλησης 24 ωρών. Η ταχεία μέθοδος Folin–Ciocalteu (F–C) και η χρωματογραφία τούς βοήθησαν να εκτιμήσουν τη σωρευτική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και τις υποκατηγορίες πολυφαινόλης, αντίστοιχα.
Οι υποκατηγορίες πολυφαινολών περιελάμβαναν φαινολικές ουσίες. Τα φλαβονοειδή αποτελούνταν από φλαβονόλες, φλαβόνες και ανθοκυανίνες. Επιπλέον, υπήρχαν οι υποκατηγορίες λιγνάνων. Η ομάδα εισήγαγε τον τρόπο με τον οποίο τα καταναλωμένα τρόφιμα συνέβαλαν σε όλες τις υποκατηγορίες στη διατροφική βάση δεδομένων για να ταιριάξουν τα δεδομένα σύνθεσης των τροφίμων και να υπολογίσουν την πρόσληψη αθροιστικών διαιτητικών πολυφαινολών και υποκατηγοριών φαινολών.
Επιπλέον, η ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα ούρων των συμμετεχόντων στο WAHA για να υπολογίσει τις συνολικές συγκεντρώσεις πολυφαινόλης στα ούρα σε mg GAE/L. Κατά το δεύτερο έτος της μελέτης, έγινε προσαρμογή στην αραίωση των ούρων λόγω της συγκέντρωσης κρεατινίνης.
Η ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι ένα μόνο τρόφιμο, δηλαδή τα καρύδια, αύξησε τις συνολικές διατροφικές πολυφαινόλες και τις υποκατηγορίες τους (εκτός από τις λιγνάνες) σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτά τα άτομα έδειξαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας, λίπους, φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έτσι, η συμπερίληψη ξηρών καρπών, όπως τα καρύδια, στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευρολογικές διαταραχές. Δεδομένου ότι έχουν επίσης υψηλές ποσότητες πολυφαινολών, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Tags: καλή διατροφή, καρύδια, ξηροί καρποί