Κάστανο: Ο καρπός -σήμα κατατεθέν του χειμώνα
06 Δεκεμβρίου 2021, 16:00
Το κάστανο είναι ως προς το είδος του, ξηρός καρπός, αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι έχει 50% περιεκτικότητα σε νερό, ενώ το λίπος του είναι κάτω από 7% με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς.
Λόγω της μεγάλης ποικιλίας υδατανθράκων που περιέχει, το κάστανο μοιάζει με τις τροφές που περιέχουν πολύ άμυλο, όπως είναι οι γλυκοπατάτες, αλλά σε σύγκριση μαζί τους έχει περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία κι ως εκ τούτου είναι πιο θρεπτικό.
Στα 100 γραμμάρια κάστανου, παίρνουμε 224 kcal (θερμίδες), 4,2 gr λίπος, 49 gr υδατάνθρακες, 1,4 mg σίδηρο, 36 mg βιταμίνη C ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με διαβήτη και άτομα που κάνουν δίαιτα για να αδυνατίσουν.
Τα κάστανα τρώγονται βραστά, ψητά, σε μορφή γλυκό του κουταλιού ενώ κάποιοι τα βάζουν μέσα σε ψητό κρέας, σε λιωμένη μορφή πάνω σε ψωμί και τάρτες, σε σαλάτες, σε λικέρ, για στόλισμα σε γλυκά, παγωτό και τόσα άλλα... Φαντασία να έχετε!
Tags: διατροφική αξία κάστανου