Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία με συγκεκριμένες τροφές
08 Αυγούστου 2024, 09:00
Όπως ισχύει για όλα τα όργανα, έτσι και για τον εγκέφαλο υπάρχουν μία σειρά από ωφέλιμες τροφές που ευνοούν την καλή λειτουργία του. Ο Δρ Brett Osborn, νευροχειρουργός, επικεφαλής στο St. Mary’s Medical Center και πρόεδρος και ιδρυτής του Senolytix, ενός κέντρου προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης και αντιγήρανσης στη Φλόριντα, είναι απολύτως βέβαιος ότι κάποιες τροφές κάνουν καλό και κάποιες άλλες κάνουν κακό στον εγκέφαλό μας.
«Ο εγκέφαλός μας αποζητά τα φαγητά με ωραία γεύση», εξηγεί ο Δρ Osborn- και συνεχίζει: : "Ο περιορισμός τους και η αποφυγή τους όποτε είναι δυνατόν , μπορούν να μας προφυλάξουν από δυσάρεστες συνέπειες όπως η επιτάχυνση της κυτταρικής βλάβης και κατ’ επέκταση η πρόωρη γήρανση, σαν αποτέλεσμα των διαταραχών που προκαλεί η κατανάλωσή τους στον οργανισμό μας".
Μάλιστα αναφέρει ότι ότι η λειτουργία του εγκεφάλου είναι ένας συνδυασμός διατροφής -τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, άπαχες πρωτεΐνες, πράσινα λαχανικά και υγιή λιπαρά-, τακτικής άσκησης, σωστής ενυδάτωσης, διαχείρισης του άγχους και επαρκούς ύπνου.
Εχθροί από την άλλη πλευρά, του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι:
Τροφές με ζάχαρη.
Τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές τροφές.
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Τροφές με πολύ αλάτι.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.
Η υπερβολή βλάπτει παντού, πολλώ δε μάλλον στην καφεΐνη. «Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη, η υπερ-πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, διαταραχές ύπνου και ενδεχομένως να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου», καταλήγει ο Δρ Osborn.