ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καφές και λαχανικά μάς δίνουν χείρα βοηθείας έναντι της COVID-19

23 Ιουλίου 2021, 10:00

images

H κατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με ποικιλία από λαχανικά προσφέρει προστασία από την COVID -19 αναφέρει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern που δημοσιεύθηκε στο Nutrients και τάραξε τα νερά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα...

«Η διατροφή μας επιδρά στην ανοσία» εξηγεί η ανώτερη συγγραφέας Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και συμπληρώνει ότι «το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην ευαισθησία και την ανταπόκριση ενός ατόμου σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19».

Προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προσφέρουν επίσης ο θηλασμός και η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων σύμφωνα με την έρευνα. Η Δρ Cornelis εξηγεί ότι εκτός από τις επίσημες οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου με μερικούς απλούς τρόπους μέσω της διατροφής.

Ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου νόσησης με COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Επίσης η κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων ημερησίως λαχανικών (μαγειρεμένα ή ωμά, εξαιρουμένων της πατάτας) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος  (μόλις 0,43 μερίδες την ημέρα) συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νόσησης. Επίσης ο θηλασμός στη βρεφική ηλικία συσχετίστηκε με μείωση κατά 10% του κινδύνου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν θηλάσει.

Ο Δρ Thanh-Huyen Vu, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, διεξάγει αναλύσεις για να προσδιορίσει εάν αυτές οι διατροφικές συ σχετίζονται αποκλειστικά με προστασία από τον νέο κορωνοϊό ή και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Ο καφές είναι μια σημαντική πηγή καφεΐνης, αλλά υπάρχουν επίσης δεκάδες άλλες ενώσεις και συστατικά που ενδέχεται να σχετίζονται με το προστατευτικό όφελος που διαπιστώσαμε»  δήλωσε η δρ Cornelis και συμπλήρωσε ότι «οι συσχετισμοί με το μεταποιημένο κρέας, αλλά όχι με το κόκκινο κρέας, δείχνουν ότι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο δεν σχετίζονται με το κρέας».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική Biobank, οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς μεταξύ των διατροφικών συμπεριφορών που μετρήθηκαν την περίοδο 2006-2010 και των μολύνσεων με Covid-19  από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, πριν από τη διάθεση των εμβολίων. 

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν σε παράγοντες διατροφής για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα ότι σχετίζονται με ανοσία και σε αυτοαναφερόμενες προσλήψεις καφέ, τσαγιού, λαχανικών, φρούτων, λιπαρών ψαριών, επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος. Αναλύθηκαν επίσης τα δεδομένα θηλασμού. Μεταξύ των 37.988 συμμετεχόντων που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη το 17% ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.


Σχετικά Άρθρα