ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καφές για καλύτερη εγκεφαλική υγεία

28 Αυγούστου 2024, 16:00

images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, ορισμένες ενώσεις που περιέχει ο καφές esrpesso σταματούν μια διεργασία που συντελείται στον εγκέφαλο και προετοιμάζει την εκδήλωση της Νόσου Αλτσχάιμερ. Αν αυτό ισχύει, καθιστά τον καφέ αυτό ένα πολύτιμο "όπλο" πρόληψης κατά της άνοιας.

Παρόμοιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές δρα προληπτικά στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της Νόσου Αλτσχάιμερ, με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερου καφέ, προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως οι εκτελεστικές που αφορούν στον προγραμματισμό.

Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία με επικεφαλής την Mariapina D’Onofrio, έδειξε μέσα από προκαταρκτικές εργαστηριακές δοκιμές in vitro, ότι ενώσεις του καφέ esrpesso μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ σε ινίδια μέσα στο κυτταρόπλασμα των νευρώνων. Σε υγιείς οργανισμούς, η πρωτεΐνη Ταυ επιτρέπει τη σταθεροποίηση των δομών του εγκεφάλου.

Παρατηρήθηκε ότι όσο αυξανόταν η συγκέντρωση του εκχυλίσματος esrpesso, της καφεΐνης ή της γενιστεΐνης, τα ινίδια ήταν μικρότερα και δεν σχημάτιζαν μεγαλύτερες συσσωματώσεις, με το πλήρες εκχύλισμα να παρουσιάζει τα πιο δραστικά αποτελέσματα. Τα κοντύτερα ινίδια αποδείχθηκαν μη τοξικά για τα κύτταρα και δεν λειτουργούσαν ως πρόδρομος για περαιτέρω συσσωμάτωση. Σε άλλα πειράματα, διαπιστώθηκε ότι, τόσο η καφεΐνη, όσο και το εκχύλισμα εσπρέσσο, μπορούσαν να δεσμεύσουν ήδη σχηματισμένα ινίδια Ταυ.

Σχετικά Άρθρα