ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή ανακουφίζει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

09 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και παραμορφώσεις των οστών. Είναι μια προοδευτική ασθένεια και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν, οι ερευνητές προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, καθώς και να εξετάσουν τις προληπτικές επιλογές. Πολλοί ερευνητές ενδιαφέρονται για το πώς το μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει τις αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δεδομένου ότι η παρουσία ορισμένων βακτηρίων στο έντερο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ρόλο που παίζουν σε αυτήν την πάθηση. Σε μία ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ορισμένες πρόσφατες μελέτες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που εξετάζουν τη σύνδεση αυτή.

Μία μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το βακτήριο Collinsella, είναι ένα ζωτικής σημασίας βακτήριο που πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την πιθανή ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε πρώιμο στάδιο, είχαν υψηλά επίπεδα Collinsella, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη συστηματική φλεγμονή.

Ενώ η υπερβολική ποσότητα ορισμένων βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης, μια αφθονία άλλων βακτηρίων, όπως το Lactobacillus casei, μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, το L. casei οδηγεί σε «χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και των ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων και προκαλεί αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις».

Η ανασκόπηση δείχνει επίσης ότι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, σχετίζεται με 25% αυξημένο επιπολασμό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βελτιώνουν τα συμπτώματα. Επιπλέον, άτομα που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών για 28 ημέρες χρησιμοποιώντας συμπληρώματα όπως μπάρες φυτικών ινών ή δημητριακά, είδαν μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ανασκόπηση δείχνει επίσης ότι τα άτομα με συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων τρώγοντας λιγότερο κόκκινο κρέας, αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμίνης Ε και μειώνοντας την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Ο Roger Sen, MD, CCFP, γιατρός και συνιδρυτής και διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Eagles Landing στο Οντάριο, μίλησε για τα ευρήματα της ανασκόπησης:

«Ενώ η έρευνα για τη δυσβίωση του εντέρου και τη [ρευματοειδή αρθρίτιδα] είναι πολλά υποσχόμενη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν περίπλοκο τομέα για τον οποίο έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε», σημείωσε. «Οι ατομικές αποκρίσεις στις διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να διαφέρουν και συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας».

Σχετικά Άρθρα