Η κατανάλωση μπρόκολου ίσως μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας
25 Φεβρουαρίου 2025, 09:00

Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι αυξημένα πέρα από το φυσιολογικό εύρος, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο για να γίνει διάγνωση διαβήτη τύπου 2. Τώρα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, έχει συνδέσει τη σουλφοραφάνη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα φύτρα του μπρόκολου, με βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη.
Σύμφωνα με το Medical News Today, αυτή η νέα έρευνα περιελάμβανε 89 άτομα με αυξημένο σάκχαρο νηστείας, βασικό δείκτη του προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ήταν μεταξύ 35 και 75 ετών. Για 12 εβδομάδες, στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία είτε σουλφοραφάνη είτε εικονικό φάρμακο, χωρίς ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ποιος έλαβε ποια θεραπεία. Συνολικά, 74 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλα τα στάδια της μελέτης.
Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ένωση σουλφοραφάνης παρουσίασαν μεγαλύτερη μέση μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων ήταν σημαντική. Ένα ακόμη πιο έντονο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε κατά την εξέταση συγκεκριμένων κλινικών υποομάδων.
Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε άτομα με πρώιμα σημάδια ήπιου διαβήτη που σχετίζεται με την ηλικία, σχετικά χαμηλότερο ΔΜΣ στο πλαίσιο της μελέτης, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλό επιπολασμό λιπώδους ηπατικής νόσου και χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης.
Ο ερευνητής Anders Rosengren, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ εξήγησε τα βασικά ευρήματα:
«Διαπιστώσαμε ότι η σουλφοραφάνη, μια ένωση που περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, μειώνει τη γλυκόζη του αίματος σε άτομα με προδιαβήτη, δηλαδή ένα προ-στάδιο του διαβήτη τύπου 2. Στα αρχικά στάδια του διαβήτη, η παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ είναι αυξημένη. Η σουλφοραφάνη παρεμβαίνει ειδικά στην αυξημένη παραγωγή γλυκόζης και τη μειώνει. Με αυτόν τον τρόπο, η γλυκόζη αίματος νηστείας διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που είναι ευεργετικό».
«Βρήκαμε επίσης ότι μια υποομάδα ατόμων με ήπια παχυσαρκία και καλά διατηρημένη έκκριση ινσουλίνης έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση», προσέθεσε ο Rosengren. «Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που έχουν αφθονία ενός συγκεκριμένου μικροβίου του εντέρου που μετατρέπει τον ανενεργό πρόδρομο σε ενεργό σουλφοραφάνη έχουν αυξημένη επίδραση».
«Αυτό ανοίγει το δρόμο για [τη δημιουργία] ακριβούς θεραπείας του προδιαβήτη για όσους ωφελούνται περισσότερο».
Tags: μπρόκολο, προδιαβήτης