Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής
08 Ιουνίου 2022, 09:00
Ερευνητές στο Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας έχουν καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καφέ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας επταετούς περιόδου παρακολούθησης.
Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη ισχυρότερο σε άτομα με μέτρια κατανάλωση καφέ, που ισοδυναμούσε με περίπου 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια ημερησίως.
Τόσο ο καφές με ζάχαρη όσο κι αυτός χωρίς ζάχαρη συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έπιναν καφέ με ζάχαρη τα πήγαν λίγο καλύτερα από εκείνους που δεν έβαζαν ζάχαρη.
Όσοι έπιναν καφέ με ζάχαρη είχαν έως και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ενώ όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες.
«Τα αποτελέσματα για όσους χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ήταν λιγότερο ξεκάθαρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Dan Liu. «Οι μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει την καρδιά και να βοηθά στη θεραπεία άλλων ασθενειών».
Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ δεν εξέτασε εάν η χρήση συγκεκριμένων γλυκαντικών στον καφέ είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα της υγείας.
Η Liu είπε ότι στόχος της ομάδας της ήταν να δει πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Οι μελετητές έλαβαν τα δεδομένα τους από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να καταστήσουν διαθέσιμες τις ιατρικές και γενετικές τους πληροφορίες στους ερευνητές.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη 171.616 άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 55,6 έτη. Αυτά τα άτομα παρακολουθήθηκαν από το 2009 και μέχρι το 2018.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατανάλωση καφέ και αν χρησιμοποίησαν ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά ή καθόλου γλυκαντικά.
«Οι ενήλικες που έπιναν καφέ με ζάχαρη πρόσθεσαν μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κατά μέσο όρο», ανέφερε η Liu. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τους θανάτους που οφείλονται σε όλες τις αιτίες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας καφέ που καταναλώθηκε και του κινδύνου θανάτου. Μάλιστα, τα άτομα με μέτριο επίπεδο κατανάλωσης είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που κατανάλωναν ελάχιστο ή υπερβολικό καφέ.
Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι τα δεδομένα είναι περίπου 10 ετών. Τέλος, είναι από μια χώρα όπου το τσάι είναι πολύ δημοφιλές, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Tags: Καφές, Καφές και υγεία