ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

22 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο BMC Nutrition & Metabolism η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων κατά περίπου 1,3 φρούτο ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, έως και 60,8%.

Κατά την έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα της Μελέτης Genome-Wide Association (GWAS) με βάση τα στοιχεία της βρετανικής Biobank για περίπου 500.000 άτομα.

Αυτά τα δεδομένα περιλάμβαναν απαντήσεις 421.764 συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό των αποξηραμένων φρούτων που κατανάλωναν συνήθως καθημερινά. Ένα δαμάσκηνο, 1 βερίκοκο και 10 σταφίδες θεωρήθηκαν όλα 1 μερίδα για τους σκοπούς του ερωτηματολογίου.

Οι πρόσθετες επιλογές περιλάμβαναν τις απαντήσεις "λιγότερο από 1", "δεν ξέρω" και "προτιμώ να μην απαντήσω".

Η μελέτη GWAS περιελάμβανε επίσης γονοτυπικά και διάφορα φαινοτυπικά δεδομένα για τους συμμετέχοντες. Οι απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο συγκρίθηκαν με στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν το διαβήτη τύπου 2 και προέρχονται από τη βάση δεδομένων OpenGWAS του IEU, συμπεριλαμβανομένων 61.714 ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η σύγκριση των οφελών των αποξηραμένων φρούτων με αυτά των φρέσκων φρούτων για την υγεία, ήταν πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της μελέτης. Έτσι, η μελέτη δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι καλύτερα από τα φρέσκα φρούτα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα μπορέσει να επιλύσει να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα αποξηραμένα φρούτα σε όσους προσπαθούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο.

Σχετικά Άρθρα