Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
19 Αυγούστου 2021, 12:00
Η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της γνωστικής υποβάθμισης και ασθενειών όπως η άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το περιοδικό Alzheimer's & Dementia.
Στη μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης (Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience-IoPPN) από το King's College του Λονδίνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν δυνητικά τη νευρογένεση του ιππόκαμπου - τη διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η τροποποιημένη νευρογένεση στον εγκέφαλο μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν πρώιμο βιοδείκτη τόσο για τη γνωστική έκπτωση (CD) όσο και για την άνοια.
Εξετάζοντας δείγματα αίματος από 418 ενήλικες άνω των 65 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς το αίμα ατόμων με και χωρίς cognitive decline (CD) και άνοια θα μπορούσε να επηρεάσει τη νευρογένεση του ιππόκαμπου σε εργαστηριακές ρυθμίσεις και αν η διατροφή και η άσκηση έπαιξαν ρόλο σε αυτό.
Τα δείγματα συλλέχθηκαν 12 χρόνια πριν από τη διάγνωση CD και άνοιας και δοκιμάστηκαν σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ιππόκαμπου. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για τα κοινωνικοδημογραφικά, τον τρόπο ζωής και τα κλινικά δεδομένα των συμμετεχόντων και μέτρησαν την επίπτωση της γνωστικής κατάστασης και της άνοιας κάθε δύο έως τρία χρόνια σε μια περίοδο 12 ετών.
Άσκηση και διατροφή συνδέονται με ποσοστό κυτταρικού θανάτου
Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τόσο το CD όσο και το Αλτσχάιμερ συνδέονταν με επίπεδα θανάτου νευρικών βλαστικών κυττάρων που παρατηρήθηκαν 12 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Παράγοντες όπως η άσκηση, η διατροφή, τα επίπεδα βιταμίνης D, τα επίπεδα καροτενοειδών και λιπιδίων βρέθηκαν επίσης να συσχετίζονται με τον ρυθμό με τον οποίο πεθαίνουν τα κύτταρα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή ήταν βασικοί παράγοντες που καθόρισαν επίσης την κατάσταση του CD - συγκεκριμένα ότι η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και ο αυξημένος υποσιτισμός αύξησαν τον κυτταρικό θάνατο, ο οποίος με τη σειρά του αύξησε τον κίνδυνο για μελλοντικό CD.
Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η διατροφή και η άσκηση έχουν κάποια προστατευτικά αποτελέσματα κατά του CD και της άνοιας, αλλά υπήρξε έλλειψη έρευνας που να εξηγεί αυτούς τους ρόλους σε νευροβιολογικό επίπεδο. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη νευρογένεση του ιππόκαμπου, εξηγώντας ενδεχομένως πώς η άσκηση και η δίαιτα μπορούν να ασκήσουν βιολογικά τις επιδράσεις τους. Αυτή η τελευταία μελέτη υποστηρίζει αυτήν την έρευνα περαιτέρω αποδεικνύοντας τις επιδράσεις στο πλαίσιο ενός ανθρώπινου μοντέλου.
Η γιατρός Δρ Sandrine Thuret, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το King's IoPPN, δήλωσε: «Η μελέτη μας απέδειξε όχι μόνο ότι υπάρχουν μεμονωμένοι δείκτες νευρογένεσης του ιππόκαμπου που σχετίζονται με CD και άνοια 12 χρόνια αργότερα, αλλά και ότι υπάρχει κάποιος βαθμός εξειδίκευσης διάγνωση υποτύπων άνοιας».
«Συγκεκριμένα, εάν ένα άτομο εμφανίσει αύξηση των επιπέδων θανάτου των κυττάρων του κατά τη διάρκεια της διαφοροποίησης (όταν τα νευρικά βλαστοκύτταρα γίνονται νευρώνες), μπορούμε να το δούμε ως ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι του CD. Αντίθετα, η μείωση των επιπέδων θανάτου των κυττάρων κατά τον πολλαπλασιασμό (η διαδικασία με την οποία ένα μεμονωμένο κύτταρο χωρίζεται σε ένα ζευγάρι) και η μειωμένη ακεραιότητα των προγονικών κυττάρων του ιππόκαμπου θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προγνωστικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια, αντίστοιχα», τόνισε.
Πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης
Ο Δρ Andrea du Preez, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το King's IoPPN, δήλωσε: «Ενώ αναμφίβολα χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πλήρως πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να ρυθμίσουν τη νευρογένεση του ιππόκαμπου, τα ευρήματά μας μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια αποτελεσματική πρόωρη στρατηγική πρόληψης κατά του CD και της άνοιας».