ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την ευημερία και την ψυχική υγεία

13 Μαΐου 2024, 09:00

images

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν την ευημερία μας, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να αναφέρουμε τις ακριβείς επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν προτιμήσεις για ορισμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα συνολικά διατροφικά πρότυπα με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πώς αυτές οι προτιμήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία και εάν συγκεκριμένες δίαιτες είναι καλύτερες για την ψυχική υγεία.

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι ορισμένες δίαιτες και επιλογές τροφίμων είναι καλύτερες για την ψυχική ευεξία. Αντίθετα, άλλες μπορεί να συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, η τήρηση μιας δίαιτας η οποία συμπεριλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Ομοίως, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η λήψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άγχους.

Πρόσφατα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health διερεύνησε το πώς τα διατροφικά πρότυπα επηρέασαν μια σειρά από τομείς της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών και της δομής του εγκεφάλου, όπως μετρήθηκαν με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Στην ανάλυσή τους σε σχεδόν 182.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή, ήταν πιθανότερο να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία. Σημείωσαν επίσης γενετικές διαφορές που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών διατροφικών ομάδων.

Ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί σε αυτόν τον τομέα, η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της λήψης ορθών διατροφικών επιλογών για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα