ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη σιδήρου στους ενήλικες είναι πιο συχνή από όσο νομίζουμε

01 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Σχεδόν 1 στους 3 Αμερικανούς έχει αδιάγνωστη έλλειψη σιδήρου, ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, εγκεφαλική δυσλειτουργία και δυσκολία συγκέντρωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίστοιχα είναι φυσικά τα ποσοστά και στην ΕΕ. Ειδικότερα, ανάλυση δεδομένων σε περισσότερους από 8.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το 14% είχε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, μια κατάσταση γνωστή ως απόλυτη έλλειψη σιδήρου, ενώ το 15% είχε φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου, αλλά έπασχε από μια πάθηση γνωστή ως λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Οι γιατροί συνήθως δεν εξετάζουν τους ενήλικες για ανεπάρκεια σιδήρου, γι' αυτό και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν με τα αποτελέσματα. Υπήρχαν υποδείξεις σε άλλες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι υποθέτουν οι γιατροί.

«Αυτό είναι ένα κοινό αλλά υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας»,  δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Leo Buckley, ειδικός κλινικής φαρμακολογίας στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη. «Αυτό που είναι μοναδικό στη μελέτη μας είναι ότι εξετάζαμε τακτικά άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν υποβληθεί σε έλεγχο ή εξετάσεις».

Ο αιματολόγος Δρ Andrew Eisenberger, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos University Columbia, είπε ότι, ενώ η ανεπάρκεια σιδήρου «σχεδόν ποτέ δεν είναι απειλητική για τη ζωή, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής».

«Στην κοινωνία μας είμαστε έτοιμοι να αποδώσουμε στο καλύτερο δυνατόν. Με αυτόν τον τεράστιο επιπολασμό της ανεπάρκειας σιδήρου, τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Ο ίδιος ελπίζει η μελέτη να ευαισθητοποιήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς για το πόσο κοινό είναι το πρόβλημα.

Τρόφιμα που μάς παρέχουν σίδηρο είναι:

Αιμικός σίδηρος είναι αυτός που προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Βρίσκεται συνήθως στο συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Συγκεκριμένα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά μία μικρή ποσότητα από τα παρακάτω: Βοδινό κρέας, κοτόπουλο, μύδια, αυγά, αρνί, ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινό, συκώτι, γαρίδες, τόνο, σαρδέλες, μπακαλιάρο, σκουμπρί, στρείδια ή χτένια.

Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται συνήθως στα φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κάποια λαχανικά όπως το σπανάκι και οι πατάτες. Εμπλουτισμένα βιομηχανικά τρόφιμα με σίδηρο, είναι ευρέως γνωστά σήμερα κάποια  τυποποιημένα δημητριακά και ψωμιά. Ενώ σε ό,τι αφορά τα φρούτα είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε καθημερινά δύο μερίδες από κάποιο από τα παρακάτω: Σύκα, χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου.

Σχετικά Άρθρα