Η διατροφή καθορίζει το επίπεδο της υγείας μας
24 Αυγούστου 2021, 10:00
Οι νέοι δεν τρώνε πρωινό, γευματίζουν ή δειπνούν αρκετές φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού και σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 45% δεν γνωρίζουν τι είναι η μεσογειακή διατροφή. Αυτό έχουν δείξει έρευνες που διαχρονικά η μία επιβεβαιώνει την άλλη... Την ίδια ώρα, βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας μελέτες που αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
To 2013 είχε διεξαχθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη έρευνα σε νέους από το Kέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του MEDITERRANEAN COLLEGE. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 1800 συνεντεύξεις σε νέους, γυναίκες και άντρες ηλικίας 17-29 ετών και τα κυριότερα ευρήματα ήταν ότι οι περισσότεροι έπαιρναν πρωινό μόνο 3 φορές εβδομαδιαίως, το 39% έτρωγε έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 31% τουλάχιστον δύο φορές, ενώ το 33% έκανε ένα τέτοιο γεύμα (εκτός σπιτιού) σε φαστ φουντ και το 47% είπε ότι επιλέγει το "φθηνό και γρήγορο" φαγητού έναντι του υγιεινού. Όσο για την απάντηση στο ερώτημα "γνωρίζεται τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;", η απάντηση ήταν προς απογοήτευση όλων ότι το 45% "δεν γνώριζε".
Κι αυτό την ίδια ώρα που η μεσογειακή διατροφή παίρνει συνεχή "παράσημα" από έρευνες που διεξάγονται παγκοσμίως... Τελευταία τέτοια περίπτωση οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες-Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, που έκαναν δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine. Αφού μελέτησαν στοιχεία από 15.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας, μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Όπως φάνηκε, όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή, είχαν 25% - 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους τρέφονταν κυρίως με ζωικά λιπαρά και πρόχειρο φαγητό.
Άλλες δυο πρωτοποριακές μελέτες συνδέουν την μεσογειακή διατροφή με την καλή υγεία...
Σύμφωνα με μία εξ αυτών, η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου British Medical Journal, βασίζεται σε στοιχεία από πάνω από 120.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας που συμμετείχαν σε μελέτες, στις οποίες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και την υγεία τους κάθε 2 χρόνια, για τουλάχιστον 12 χρόνια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα της διατροφής του κάθε συμμετέχοντα παράλληλα με την κατάσταση της υγείας του. Βρήκαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ από εκείνους που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή, ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.
Μια άλλη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19, στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Ναβάρα», επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.
Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.