ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα MIND συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής αδυναμίας

23 September 2024, 09:00

images

Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι ένας τρόπος για να επιβραδύνει κάποιος το ρυθμό γνωστικής εξασθένησης ή έκπτωσης καθώς μεγαλώνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology. Η έρευνα δεν καταλήγει σε σαφή και οριστικά συμπεράσματα, αλλά βρίσκει μια συνεπή αντιστοιχία μεταξύ της διατροφής ενός ατόμου και ενός βραδύτερου ρυθμού απώλειας γνωστικής ικανότητας με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της δίαιτας MIND και του μειωμένου κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και των βραδύτερων ρυθμών γνωστικής έκπτωσης στις γυναίκες.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν τέτοια σχέση μεταξύ της τήρησης της δίαιτας MIND και του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης στους άνδρες. Ωστόσο, υπήρξε συσχέτιση δίαιτας και βραδύτερου ρυθμού γνωστικής έκπτωσης στους άνδρες, αν και η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη στις γυναίκες.

Η δίαιτα MIND είναι ένας τροποποιημένος συνδυασμός της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH.

Ενώ άλλες μελέτες παρακολουθούν την ανάπτυξη της άνοιας, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης διερεύνησαν την εξασθένιση και την έκπτωση, 2 ιδιαίτερα φαινόμενα που εντοπίζονται σε χιλιάδες ηλικιωμένων ανά τον κόσμο. Ενδιαφέρονταν επίσης να δουν αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ Λευκών και Μαύρων Αμερικανών σε αυτή τη διαδικασία.

Έτσι, η έρευνα περιελάμβανε δεδομένα από 14.145 λευκούς και μαύρους ενήλικες που συμμετείχαν στο Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων στη μελέτη Reasons for Geographic and Racing Differences in Stroke (REGARDS).

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 64 και η παρακολούθησή τους διήρκησε κατά μέσο όρο 10 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες, το 56,7% ήταν γυναίκες, το 70% ήταν λευκοί και το 30% ήταν μαύροι.

Η συνέπεια στην τήρηση της δίαιτας MIND, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και επιβράδυνση της έκπτωσης, τόσο για τους λευκούς, όσο και για τους μαύρους συμμετέχοντες. Ωστόσο, προέβλεψε πιο έντονα τη γνωστική έκπτωση στους μαύρους συμμετέχοντες.

Ο Scott Kaiser, MD, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είναι γηριατρός και Διευθυντής Γηριατρικής Γνωσιακής Υγείας για το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Ειρηνικού στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, σημείωσε ότι «η δίαιτα Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 7,5 χρόνια και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της Νόσου Αλτσχάιμερ».

Η Michelle Routhenstein, MS, RD, CDCES, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι «η δίαιτα MIND δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush το 2015, με βάση τα ευρήματα ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, ιδιαίτερα της Νόσου Αλτσχάιμερ».

Σχετικά Άρθρα